‘Blizu smo zaključka u vezi s Grčkom i dogovora u trojci’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. studeni 2012. u 15:14
EPA

Još ima neriješenih pitanja o kojima će trojka raspravljati, ali i ministri financija euroskupine, kako bi se postiglo trajno rješenje za Grčku.

Grčka je blizu dogovora s međunarodnim vjerovnicima u trojci, premda o nekim pitanjima još moraju raspravljati, rekao je u četvrtak izvor u njemačkoj vladi.

"Blizu smo zaključka u vezi s Grčkom i blizu smo dogovora u trojci", rekao je taj vladin izvor, misleći pritom na pregovore Atene i međunarodnih vjerovnika (EU, ECB, MMF) o isplati tranše dodatne pomoći. Ipak, "još ima neriješenih pitanja o kojima će trojka raspravljati, ali i ministri financija euroskupine" kako bi se postiglo trajno rješenje za Grčku, dodao je izvor, napomenuvši da će grčki slučaj biti važna tema na summitu G20 koji se u nedjelju i u ponedjeljak održava u Ciudad de Mexicu. 

Još u srijedu je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble rekao da je u pregovorima Grčke i trojke postignut napredak, ali da još treba raditi na konačnom dogovoru. Europska komisija je zanijekala da postoji dogovor Grčke i vjerovnika, suprotno onome što je dan ranije bio izjavio grčki premijer Antonis Samaras. Predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker pozvao je pak grčke vlasti da učine sve kako bi se "pregovori s trojkom brzo priveli kraju".

Atena pokušava uvjeriti trojku da je dovoljno napredovala u provedbi reforma kako bi potonja odobrila tranšu pozajmice u iznosu od 31,2 milijarde eura koji su zemlji potrebni da ne završi u stečaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close