Blizu izvoza junetine i janjetine u Kinu

Autor: Sergej Novosel Vučković , 23. ožujak 2017. u 21:59
Srbija je lani proizvela samo 77.000 tona junećega mesa/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U travnju se potpisuje sporazum o sigurnosti hrane, kao temelj za plasman srpskoga mesa na ovo golemo azijsko tržište. Proizvođači su optimisti, analitičari spuštaju loptu.

Krajem travnja između Srbije i Kine u Beogradu se potpisuje sporazum o sigurnosti hrane, kao temelj za izvoz srpskoga mesa u najmnogoljudniju zemlju svijeta, a čemu se Srbija već dugo nada.

Mediji navode da se o izvozu janjetine i junetine u Kinu govori već dulje od godinu dana, što je u početku djelovao kao SF, ali se, čini se, primiče realizaciju. "Imamo tri ovlaštena objekta za juneće i janjeće meso za Kinu, u tvrtkama su Đurđević, Neoplant i Juhor, koje čekaju i službenu objavu kineske agencije za sigurnost hrane", kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za Politiku. No, stručnjaci za poljoprivredu nisu baš tako sigurni da će izvoz mesa ići glatko, jer Srbija nema dovoljno kapaciteta za zadovoljiti ogromno tržište Kine.

"Količine junećeg i goveđeg mesa koje imamo su male za potrebe Kine, a stočari teško mogu ozbiljnije investirati ako nemaju sigurnog kupca, jer je ovo najskuplja proizvodnja u poljoprivredi", tvrdi Vojislav Stanković, agroekonomski analitičar. Srbija je lani proizvela 77.000 tona junećeg mesa, najmanje u povijesti, a odgovornost za loše rezultate je nepovoljno stanje u agraru.

Za ilustraciju, ta je zemlja, tad u sastavu SFRJ, još 1986.proizvela 142.000 tona junetine. Osim mesa, prilici za proboj na Daleki istok vesele se i mljekari i vinari, jer Srbija, kao jedan od 16 kineskih partnera u okviru suradnje s jugoistočnom Europom, radi na produbljenju gospodarske suradnje u raznim sektorima.

Komentirajte prvi

New Report

Close