Biznismeni razjedinjeni oko neovisnosti

Autor: Tomislav Pili , 28. kolovoz 2014. u 22:00
Alex Salmond i Alistair Darling tijekom sučeljavanja/Reuters

Pismo protivnika neovisnosti Škotske objavljeno nakon što su ankete pokazale da lider prounionista Alistair Darling gubi podršku birača.

Manje od mjesec dana uoči referenduma o škotskoj neovisnosti predizborna kampanja sve se više zahuktava, a u nju su se otvoreno uključili i tamošnji biznismeni.

Tako je u četvrtak skupina od 200 škotskih poslovnih ljudi objavila u medijima otvoreno pismo u kojem pozivaju birače da 18. rujna glasaju za neovisnu Škotsku. Pismo je objavljeno dan nakon što je 130 prounionističkih poduzetnika također objavilo pismo u kojem tvrde kako je pitanje škotske neovisnosti prepuno nepoznanica, poput pitanja valute, poreznog sustava, članstva u Europskoj uniji i podrške izvozu.Slučajno ili ne, stav zagovornika nastavka trostoljetne unije Škotske i Engleske javno je objavljen nakon što su ankete pokazale da lider prounionističke kampanje "Bolje zajedno" Alistair Darling nije pretjerano osvojio glasače tijekom televizijskog sučeljavanja s Alexom Salmondom, škotskim premijerom.

Inače, ankete za sada pokazuju blagu prednost prounionista. U pismu poslovnih simpatizera neovisnosti pak stoji da će neovisnost ojačati škotsko gospodarstvo u mnogim područjima dodavši da će se time otvoriti mnoge mogućnosti da mladi Škoti ostanu i uspiju u zemlji.Ekonomska pitanja tako postaju sve važnija tema kada se govori o odvajanju Škotske iz Ujedinjenog Kraljevstva. Upravo je na to stavio naglasak britanski premijer David Cameron u svom govoru u četvrtak u Glasgowu. Obrativši se tamošnjim poduzetnicima, Cameron je podsjetio da je Velika Britanija jedno od najstarijih i najuspješnijih jedinstvenih tržišta na svijetu. Škotski poduzetnici trebali bi imati na umu da Škotska s ostatkom Britanije trguje dva puta više od ostatka svijeta, naglasio je Cameron. 

Komentirajte prvi

New Report

Close