Bivši šef poznate automobilske kuće varao, krivotvorio papire i prodavao neispravne aute

Autor: Tomislav Pili , 01. kolovoz 2019. u 07:05
Rupert Stadler uhićen je lanjskoga lipnja i u pritvoru je proveo nekoliko mjeseci/REUTERS

Njemačko tužiteljstvo optužilo Ruperta Stadlera i suradnike.

Njemačko tužiteljstvo u srijedu je objavilo da je podiglo optužnicu protiv bivšeg predsjednika Uprave Audija, Ruperta Stadlera koji je bio dio istrage Volkswagenove afere o softveru za varanje na testovima ispušnih plinova.

Ured državnog tužitelja u Münchenu objavio je kako su Stadler te još trojica njegovih suradnika optuženi za prijevaru, krivotvorenje dokumenata i praksu lažnog oglašavanja.

"Optuženog Stadlera se sumnjiči da je bio upoznat sa manipulacijama najkasnije do kraja rujna 2015. godine, ali nije spriječio prodaju vozila Audi i Volkswagen sa spornim softverom", priopćilo je tužiteljstvo.

Podsjetimo, Volkswagenova dizelska afera izbila je u rujnu 2015., a do sada je njemačkog proizvođača stajala 30 milijardi eura. Audi je u studenom 2015. objavio da je samo njegov trolitreni V6 dizelski motor opremljen spornim softverom.

Rupert Stadler uhićen je lanjskog lipnja te je nekoliko mjeseci proveo u pritvoru. Reutersovi izvori otkrivaju da je uz Stadlera optužen i Wolfgang Hatz, nekadašnji šef Porschea  koji je prije toga bio direktor istraživanja i razvoja u Porscheu te šef razvoja pogonskih sustava u Audiju i Volkswagenu.

U pritvoru je bio tijekom 2017. i 2018. godine. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

njemac ?
ne vjerujem ,oni su preposteni

ni švabe više nisu kao što su nekoć bili, upropastili ih turci, balkanci, rumunji…. mentalitetom

To su ti nijemci. Tisućljetni prijatelji hrvata.

New Report

Close