Bivši Reaganov savjetnik dobio posao i kod Trumpa

Autor: Tomislav Pili , 15. ožujak 2018. u 22:00
Larry Kudlow glasan je zagovornik nižih poreza i labavije regulacije/REUTERS

Kudlowa tamošnji promatrači ocjenjuju kao predstavnika liberalnije struje mišljenja kada je u pitanju slobodna trgovina.

Američki predsjednik Donald Trump našao je zamjenu glavnom ekonomskom savjetniku Garyju Cohnu koji je prošli tjedan dao ostavku.

Na njegovo će mjesto uskočiti Larry Kudlow (70), nekadašnji ekonomski savjetnik predsjednika Ronalda Reagana te jedan od veterana Wall Streeta. Kudlow pripada konzervativnom krilu Republikanske stranke i glasan je zagovornik nižih poreza i labavije regulacije. Svoje ideje najčešće prenosi putem TV-postaje CNBC koja ga je angažirala kao komentatora. 

Osoba iz bliskog kruga
Kudlow je Reutersu izjavio da mu je predsjednik Trump ponudio mjesto ekonomskog savjetnika u utorak navečer te da je prihvatio ponudu. Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders potvrdila je te navode. Trump je tako još jednom izabrao osobu iz svog bliskog kruga s obzirom da je Kudlow bio njegov neslužbeni savjetnik tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine.

Međutim, tamošnji promatrači ocjenjuju kako je Trump ipak izabrao predstavnika liberalnije struje mišljenja kada je u pitanju slobodna trgovina. "On se općenito smatra većom pristalicom slobodne trgovine od savjetnika Petera Navarra i ostalih", ocijenio je za Reuters Stephen Massocca, stariji potpredsjednik Wedbush Securitiesa iz San Francisca.  

'Na liniji' s predsjednikom
Baš kao i njegov prethodnik Gary Cohn, Larry Kudloww je kritizirao nedavnu odluku o uvođenju carina na čelik i aluminij tvrdeći kako će to naštetiti američkim kompanijama koje koriste čelik kao repromaterijal. Međutim, što se tiče stava spram Kine, Kudlow je u potpunosti "na liniji" s predsjednikom. "Kina već dugo ne igra po pravilima. Moram reći, kao netko tko se protivi carinama, da Kina zaslužuje oštar odgovor", izjavio je u srijedu u intervjuu za CNBC. Što se tiče Europske unije, Kudlow je kazao kako EU ima "vrlo loše protekcionističke politike". Smatra i kako je snažan i stabilan dolar potreban američkom gospodarstvu, prenose agencije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close