Bivši čelnik Qualcomma želi preuzeti tvrtku u suradnji s japanskim divom

Foto: Reuters Foto: Reuters

Paul Jacobs povezao se sa SoftBankom u preuzimanju stoljeća.

Nekadašnji predsjednik američke tehnološke kompanije Qualcomm u suradnji s japanskim SoftBankom pokušava iznaći novac za preuzimanje, tvrde izvori Financial Timesa.

Prema navodima tog lista, Paul Jacobs izvijestio je upravni odbor Qualcomma o svojim planovima te je razgovarao s japanskom tehnološkom tvrtkom. Inače, Qualcomm je osnovao Jacobsov otac. Radi se o popriličnom zalogaju. Naime, Qualcomm na burzi vrijedi gotovo 90 milijardi dolara, pa bi njegovo preuzimanje bilo jedno od najvećih u povijesti.

Prema Bloombegovim podacima, Jacobs posjeduje oko jedan posto Qualcommovih dionica, a procjenjuje se da bi mu za preuzimanje trebalo oko 120 milijardi dolara.

S druge strane, upućeni izvori smatraju kako je malo vjerojatno da će ga SoftBank podržati u tom naumu. Naime, japanska kompanija već ima u vlasništvu proizvođača računalnih procesora, tvrtku ARM, a sudjelovanje u takvom pothvatu snažno bi opteretilo SoftBankovu bilancu.

Podsjetimo, prošloga je tjedna od neprijateljskog preuzimanja odustao singapurski Broadcom nakon što je Bijela kuća blokirala taj pokušaj. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve