Bivši čelnik Qualcomma želi preuzeti tvrtku u suradnji s japanskim divom

Autor: Tomislav Pili , 19. ožujak 2018. u 14:48
Foto: Reuters

Paul Jacobs povezao se sa SoftBankom u preuzimanju stoljeća.

Nekadašnji predsjednik američke tehnološke kompanije Qualcomm u suradnji s japanskim SoftBankom pokušava iznaći novac za preuzimanje, tvrde izvori Financial Timesa.

Prema navodima tog lista, Paul Jacobs izvijestio je upravni odbor Qualcomma o svojim planovima te je razgovarao s japanskom tehnološkom tvrtkom. Inače, Qualcomm je osnovao Jacobsov otac. Radi se o popriličnom zalogaju. Naime, Qualcomm na burzi vrijedi gotovo 90 milijardi dolara, pa bi njegovo preuzimanje bilo jedno od najvećih u povijesti.

Prema Bloombegovim podacima, Jacobs posjeduje oko jedan posto Qualcommovih dionica, a procjenjuje se da bi mu za preuzimanje trebalo oko 120 milijardi dolara.

S druge strane, upućeni izvori smatraju kako je malo vjerojatno da će ga SoftBank podržati u tom naumu. Naime, japanska kompanija već ima u vlasništvu proizvođača računalnih procesora, tvrtku ARM, a sudjelovanje u takvom pothvatu snažno bi opteretilo SoftBankovu bilancu.

Podsjetimo, prošloga je tjedna od neprijateljskog preuzimanja odustao singapurski Broadcom nakon što je Bijela kuća blokirala taj pokušaj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close