Bivši bankari pomoć Kostiću u kupovini Gorenjske banke

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2017. u 22:00
Miodrag Kostić već ima 20 posto udjela u Gorenjskoj banci/Jurica Galoić/PIXSELL

Matjaž Kovačić, bivši dugogodišnji čelnik NKBM banke, najvažniji je Kostićev čovjek u Sloveniji.

UniCredit će voditi prodaju Gorenjske banke, potvrdili su prošlog tjedna u Savi, a prodajni postupak je prema informacijama Dela već započeo i trenutno se priprema dokumentacija.  Sava zajedno s ostalim vjerovnicima, među kojima je i DUTB, prodaje 55 posto udjela u Gorenjskoj banci.Kako se neslužbeno doznaje, financijski savjetnik već je kontaktirao potencijalne kupce banke.

Za kupnju je navodno zainteresirano nekoliko europskih banaka te srpski poduzetnik Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa, koji je nedavno dobio dozvolu Banke Slovenije da poveća udjel u Gorenjskoj banci na 33 posto.  Tim tragom list Finance objašnjava tko su Kostićevi ljudi u Sloveniji, zemlji kojoj srpski poduzetnik pridaje veliku pažnju, lani je tako kupio luksuzni hotel Kempinski u Portorožu, a govorilo se i da je zainteresiran za preuzimanje portoroškog aerodroma.  Najduže Kostića u Sloveniji savjetuje bivši šef NKBM-a Matjaž Kovačić, koji je prema istraživanju Financa i jedini koji trenutno radi za njega. Ostali savjetnici su otišli ili ih je Kostić otpustio jer su završili projekte ili nije bio zadovoljan njihovim uslugama.  

Matjaž Kovačić, bivši dugogodišnji čelnik NKBM banke, najvažniji je Kostićev čovjek u Sloveniji, koji otvara vrata drugim suradnicima, među kojima je i bivši predsjednik Nadzornog odbora NKBM Dušan Jovanovič. Milana Lah, bivša članica Uprave propale Probanka, završila je suradnju s Kostićem. "Suradnja je okončana jer sam obavila povjereni zadatak", kaže Lah, dodajući da je ona bila samo "podizvođač".

Prema izvorima Financa, vrata za posao otvorio joj je Kovačić, iako se ne zna što je bio njen zadatak. Igor Jurij Pogačar, bivši vlasnik propalog RAM Investa, također više nije uključen u Kostićeve poslove u Sloveniji. Pogačar je, prema informacijama ljubljanskog lista, Kostića savjetovao prije svega oko projekata vezanih uz turizam i nekretnine, koji se u velikoj mjeri nisu ostvarili. Pristop, najutjecajnija slovenska tvrtka za komunikacijski menadžment, prema navodima Financa, nije se odlučila na produženje ugovora s Miodragom Kostićem. S njim je iz tvrtke neposredno radila Melita Župevc, bivša zastupnica, sada članica, Pozitivne Slovenije, koja je opovrgla da za Miodraga Kostića radi i njezin partner Anton Rop, bivši slovenski premijer. 

Bez primjedbi

Banka Slovenije dala zeleno svjetlo AIK banci
Početkom veljače objavljeno je da Banka Slovenije nema nikakvih primjedbi na pokušaj Miodraga Kostića, odnosno njegove AIK banke, da poveća udjel u Gorenjskoj banci. AIK banka ima vlasnički udjel od 20 posto u Gorenjskoj banci, a s dodatnom kupovinom udjel bi bio povećan na 33 posto. Miodrag Kostić je nekoliko dana ranije objavio da je kupio i 100 posto dionica Alfa banke u Srbiji koja će biti pridružena AIK banci.

Komentirajte prvi

New Report

Close