Bivša predsjednica države u pritvoru

Autor: Sergej Novosel Vučković , 02. travanj 2017. u 21:59
Park Geun-hye na putu u kaznionicu/REUTERS

Okončan dio epizode koja je razotkrila korupcijsku mrežu politike i biznisa, slijede suđenja.

Uhićenjem bivše predsjednice Park Geun-hye (65) i njenim pritvaranjem u petak je spušten zastor na višemjesečnu mučnu epizodu u povijesti politike i gospodarstva Južne Koreje, koja je razotkrila klijentelističku mrežu korporativnog biznisa i izvršne vlasti.

Skandal u kojem se od početka ožujka sudi šefu Samsunga Jayu Y. Leeju bacio je u drugi plan i prošlotjedne analize o dobrom prijemu novoga Samsungova smartphonea Galaxy S8 i S8+. Nakon što je parlament odlučio o opozivu predsjednice započeo je pravosudni proces u kojem se i nju istražuje zbog umiješanosti u korupciju. Park iza rešetaka može provesti 20-ak dana prije nego se, navodi AP, protiv nje podigne optužnica zbog zlouoporabe položaja i ovlasti.

Na teret joj se stavlja da je omogućila bliskoj prijateljici da dobije novac od velikih kompanija, uključujući i tehnodiva Samsung, na način da je utjecala na tvrtke da uplate u prijateljičine zaklade, te da je i sama primila od njih mito. Istražitelji su se do samog trenutka privođenja dojučerašnje šefice države dvoumili hoće li je uhititi ili pustiti da optužnicu dočeka na slobodi, no procijenili su da su sumnje toliko ozbiljne da jedino privođenje u lisičinama dolazi u obzir.

Prve dane u kaznionici, kao osumnjičenica, provodi na odjelu samica. Njena je ćelija, doznaje Reuters, veća od ostalih, s tušem i kupaonicom u dodatnoj prostoriji, što je povlastica koju je dobila kao visoka državna dužnosnica. Park Geun-hye mogla bi zaraditi i 10 godina zatvora, ali i doživotni, jer je tolika maksimalno propisana kazna za korupciju u Južnoj Koreji.

Komentirajte prvi

New Report

Close