BIS: Središnje banke moraju same izabrati pravi trenutak za ukidanje poticaja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. lipanj 2013. u 14:20
Photo: EPA/PATRICK STRAUB

Tržišta su pretjerano reagirala na plan američke središnje banke da prestane s tiskanjem novca ali oscilacije su neizbježne

Tržišta su pretjerano reagirala na plan američke središnje banke da prestane s tiskanjem novca ali oscilacije su neizbježne i ne bi trebale odvratiti druge središnje banke od toga da u pravom trenutku povuku isti potez, kazao je čelnik Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Godišnje izvješće BIS-a izazvalo je burnu reakciju prošlog vikenda zbog ocjene da će, kako vrijeme bude prolazilo, središnjim bankama biti sve teže povlačiti mjere popustljive monetarne politike.

The Financial Times optužio je BIS u uredničkom komentaru da je "duboko i opasno u krivu".

Generalni direktor BIS-a Jaime Caruana izjavio je u intervjuu za Reuters da ne traži od središnjih banaka da hitno nešto poduzmu i da odluku o povlačenju poticajnih mjera mora donijeti svaka središnja banka pojedinačno.

"Ne bih išao tako daleko da ustvrdim da je sada pravi trenutak", dodao je.

"Svaka središnja banka mora sama donijeti tu odluku i pravi trenutak može se razlikovati od banke do banke", rekao je Caruana.

Banke bi se ipak trebale unaprijed pripremiti za određena previranja na tržištu provjerom otpornosti na kamatni rizik, oscilacije i pad cijena imovine.

"Ako se pripreme, kada dođe vrijeme, proces normalizacije bit će mnogo lakši", poručio je čelnik BIS-a.

"Nije dobra ideja odgađati prijelaz samo zbog zabrinutosti da bi tržišta mogla postati nestabilna", rekao Caruana, dodavši da se čekanjem situacija ne mora nužno poboljšati, dok bi razine duga u međuvremenu mogle porasti.

Jasna i postupna komunikacija bitna je kako bi se izbjegao nepotreban kaos na financijskim tržištima, zaključio je.

Odgovarajuću komunikaciju američkog Feda ocijenio je pozitivno. "Iskreno govoreći, smatram da je komunikacija Bernankea (na posljednjem sastanku bančina odbora za otvorena tržišta – FOMC) bila vrlo dobra. Uistinu se trudio informirati o Fedovim planovima i mislim da je to pravi pristup", rekao je Caruana.

"Bio sam pomalo iznenađen oscilacijama na tržištima. Osobno mislim da je tržište pretjerano reagiralo", kazao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close