Biračka mjesta otvorena na vrijeme

Autor: Poslovni.hr/HRT , 12. listopad 2014. u 12:09
Damir Spehar/PIXSELL

Na općim izborima koji se danas održavaju u Bosni i Hercegovini bira se tročlano Predsjedništvo BiH i 42 zastupnika u Zastupničkom domu državnog parlamenta.

Na općim izborima koji se danas održavaju u Bosni i Hercegovini bira se tročlano Predsjedništvo BiH i 42 zastupnika u Zastupničkom domu državnog parlamenta. Bira se i 98 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH te 83 zastupnika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Građani odlučuju i o 289 zastupnika u skupštinama deset županija u Federaciji BiH te o predsjedniku i dvama potpredsjednicima Republike Srpske.

Za sudjelovanje na izborima prijavljeno je čak 50 političkih stranka, 24 koalicije i 24 neovisna kandidata, a na listama je ukupno 7748 imena.Najveći broj glasačkih mjesta otvoren je na vrijeme i u prvim satima nema informacija o izgredima ili ozbiljnijim nepravilnostima, potvrdila je u Sarajevu članica Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Irena Hadžiabdić. Nešto manje od 3,3 milijuna registriranih birača odlučuje o novom sastavu vlasti što će voditi zemlju u iduće četiri godine. 

Zbog straha političkih stranaka od izbornih prijevara, izbore će nadgledati osam tisuća akreditiranih promatrača. Među njima i predstavnici nevladinih udruga iz BiH. S obzirom na izborni sustav, u pokušaju da se spriječi rasipanje glasova hrvatske su se stranke uglavnom okupile oko Hrvatskoga nacionalnog sabora. Koalicija je to sedam stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH. Taj će politički savez vjerojatno osvojiti natpolovičnu, ali moguće i dvotrećinsku većinu hrvatskih glasova.

Najneizvjesnija je borba među strankama koje računaju na bošnjačko izborno tijelo, a nemilosrdnu kampanju uoči izbora vodili su Izetbegovićev SDA, Radončićev SBB i Lagumdžijin SDP. Iako je BiH jedna od najsiromašnijih europskih zemalja, s čak 560.000 nezaposlenih, i ovaj su put u kampanji etnička pitanja dominirala nad gospodarskima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close