Bingova farma prva u BIH s certifikatom BEZ GMO

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2019. u 21:59
Bingo potvrđuje lidersku poziciju i u proizvodnji/ Duško Jaramaz/PIXSELL

Oznaka znači da se u procesu proizvodnje, sortiranja i pakiranja jaja ne koriste genetski modificirane sirovine.

Predstavnici SGS-a BiH, Dunav Soja udruženja i Agencije za sigurnost hrane BiH, uručili su Farmi koka nesilica kompanije Bingo prvi certifikat za proizvodnju po BEZ GMO smjernicama u Bosni i Hercegovini. 

Nedim Begić, voditelj farme, kaže da je zadovoljstvo što svojim kupcima mogu poručiti da su konzumna jaja koja su proizvedena na farmi Ciljuge kod Živinica, osim HACCP i Halal certifikacije, certifikovana i po BEZ GMO standardu. 

"Ovim certifikatom kompanija Bingo opravdava liderski položaj na tržištu, ne samo u sektoru trgovine, nego sada i u proizvodnji. BEZ GMO proizvedeno certifikat potvrđuje da u procesu proizvodnje, sortiranja i pakiranja konzumnih jaja na našoj farmi ne koristimo sirovine GMO porijekla", rekao je Begić, prenosi portal Tip.ba. BEZ GMO proizvedeno je jedinstvena oznaka za cijelu regiju, koja je rezultat višegodišnje suradnje Dunav Soja udruženja, 14 europskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

"Ova oznaka jamči de je cijeli proces proizvodnje kontroliran i certificiran po BEZ GMO standardu za Dunavsku regiju. Potrošači mogu biti sigurni u  kvalitetu proizvoda jedino ako on nosi oznaku kvaliteta BEZ GMO proizvedeno", rekla je Emilija Stefanović iz Dunav Soja udruženja, koordinator strateškog partnerstva s Austrijskom razvojnom agencijom.  Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, rekao je da potrošačima treba omogućiti izbor da konzumiraju kvalitetne proizvode i informirati ih o tome.

Komentirajte prvi

New Report

Close