Bill Gates ulaže dvije mlrd. dolara u egzotične energetske projekte

Autor: Tomislav Pili , 28. lipanj 2015. u 22:00
Bill Gates udvostručit će svoja ulaganja do 2020. godine/REUTERS

Osnivač Microsofta smatra kako solarni paneli i vjetroelektrane ne mogu biti dovoljno pouzdani izvori energije.

Energija iz nuklearnog otpada, umjetna fotosinteza za dobivanje vodika te energija vjetra s visina od šest tisuća metara – tri su futuristička energetska projekta u koje će Bill Gates udvostručiti svoja ulaganja u obnovljive izvore energije.

Osnivač Microsofta i najbogatiji čovjek na svijetu po Forbesovoj listi s 80 milijardi dolara imovine tvrdi kako u inovativne energetske projekte namjerava uložiti dvije milijarde dolara u sljedećih pet godina. U razgovoru za Financial Times Gates je kazao kako je do sada uložio milijardu dolara, od toga izravno u 15 tvrtki, a neizravno kroz fondove rizičnog kapitala u još 30 tvrtki koje se bave obnovljivim izvorima energije i razvoju tehnologije koja bi trebala umanjiti utjecaj klimatskih promjena. "Postoji dobra šansa da će se ta ulaganja u sljedećih pet godina udvostručiti", potvrdio je Gates. Njegovu pažnju ponajviše zaokuplja projekt nuklearnog recikliranja koji razvija tvrtka TerraPower i u koju je uložio već nekoliko stotina milijuna dolara.

 

45kompanija

koje se bave obnovljivim izvorima dobilo je milijardu dolara od Billa Gatesa

Radi se o projektu reaktora koji za gorivo ne bi koristio obogaćeni uran poput tradicionalnih reaktora, već osiromašeni uran, odnosno nuklearni otpad. U teoriji, takav bi reaktor mogao desetljećima raditi bez dodavanja novog goriva, što ga čini jeftinijim i sigurnijim izvorom energije od postojećih reaktora. Na taj bi se način riješio i problem odlaganja otpada, smatra Gates. Prema njegovu mišljenju, današnja nuklearna energetika nema pravog odgovora na pitanja troškova, sigurnosti, širenja tehnologije, otpada i nedostatka goriva. "Svaka tehnologija koja će se pojaviti mora imati odgovor na sva ta pitanja", izjavio je britanskom mediju Gates.

Drugi projekt koji mu je zanimljiv razvio je kalifornijski Institut za tehnologiju, a radi se o umjetnoj fotosintezi. Izum bi mogao dovesti do uređaja koji bi, koristeći sunčevu energiju, mogli procesom elektrolize vode proizvoditi vodik koji bi se koristio kao gorivo. Posljednji projekt koji po Gatesovu mišljenju obećava uvjerljivo je i najegzotičniji. Na visini od 6100 metara bili bi postavljeni baloni koje bi pokretao vjetar, a njihova kinetička energija pretvarala bi se u električnu energiju. Za tlo bi bili vezani sustavom kabela.

Svi ovi projekti sugeriraju kako poznati filantrop ima drugačije viđenje alternativnih izvora energije od uobičajenih solarnih i vjetroelektrana. Kako je rekao, kod tih je izvora energije problem u pouzdanosti opskrbe. "Sunčeva se energija može iskorištavati samo tijekom dana, a najbolje funkcionira samo u toplim krajevima. Trebamo nešto što radi pouzdano", naglasio je Bill Gates. 

Pogrešna politika

Više novca u razvoj

Države bi trebale preusmjeriti novac za subvencioniranje cijene energije iz obnovljivih izvora u financiranje istraživanja i razvoja, smatra Bill Gates. Trenutno subvencije na svjetskoj razini dosežu oko 100 milijardi dolara dok se u istraživanje ulaže svega šest milijardi dolara. Gates tvrdi kako stručnjaci s kojima je razgovarao smatraju da se i u istraživanje i razvoj alternativnih izvora energije treba uložiti dva do tri puta više.

Komentirajte prvi

New Report

Close