Bill Gates još bogatiji

Autor: Tomislav Oharek , 04. ožujak 2015. u 15:04
79,2 milijarde dolara Bill Gates

Sve je više mladih milijardera pa ih je po prvi put čak 46 mlađih od 40 godina, a najmlađi je 24-godišnji Evan Spiegel.

Najbogatijim ljudima svijeta nije naškodio niti pad cijena nafte, niti slabljenje eura.

Naprotiv. Forbes je u svojem 29 godišnjem pregledu svjetskih milijardera utvrdio kako se njihov broj povećao na rekordnih 1826 milijardera, s ukupnim imetkom od 7050 milijarde dolara. Osjetan je to rast s obzirom na to da su svjetski milijarderi lani imali ukupno bogatstvo od 6400 milijardi dolara. Na popisu je čak 290 pridošlica, od čega ih čak 71 dolazi iz Kine. Također sve je više mladih milijardera pa ih je po prvi put čak 46 mlađih od 40 godina. U odnosu na lani smanjila se prosječna neto vrijednost milijardera za 60 milijuna dolara, na 3,86 milijardi dolara.

Buffettov uzlet
Bill Gates je ponovno najbogatiji čovjek na planeti, a tu titulu drži čak 16 od posljednjih 21 godinu. Njegovo je bogatstvo od prošle godine poraslo 3,2 milijarde dolara na ukupno 79,2 milijarde dolara, unatoč tome što je u studenome prošle godine donirao 1,5 milijardi dolara vrijedne dionice Microsofta Zakladi Billa i Melinde Gates. Gatesu za vratom i dalje diše meksički telekomunikacijski tajkun Carlos Slim Helu, koji je lani putem Telekoma Austria postao i suvlasnih u hrvatskom Vipnetu. Na treće mjesto se ponovno vratio Prorok iz Omahe, karizmatični Warren Buffett i na četvrto mjesto potisnuo Španjolca Amacija Ortegu, svjetskog vladara modne idustrije, vlasnika Iditexa u sklopu kojega između ostalih posluje Zara.

Ipak čak ni najveći izlazak na burzu neke kompanije u povijesti nije se mogao nositi s prošlogodišnjim rastom imetka Warrena Buffetta od čak 14,5 milijardi dolara na ukupno 72,7 milijardi dolara zahvaljujući strelovitom rastu vrijednosti dionica njegove investicijske kompanije Berkshire Hathaway.Mladi lav Mark Zuckerberg lani je zahvaljujući svome stalno rastućem Facebook carstvu napredovao čak pet mjesta pa je na Forbesovom popisu zasjeo na 16. mjestu i prvi se put probio među 20 najbogatijih Zemljana. Među najvećim prošlogodišnjim dobitnicima svakakao je i Jack Ma, osnivač i direktor Alibabe, koji se s još tri svoja sunarodnjaka našao među 50 najbogatijih ljudi na svijetu.

Putin najbogatiji Rus
Zuckerberg je također predvodnik revolucije mladih koja je na lanjskom popisu iznjedrila 46 milijardera mlađih od 40 godina. Najmlađi milijarder na svijetu je 24-godišnji Evan Spiegel, suosnivač aplikacije za slanje poruka SnapChat. Kada je riječ o rasadnicima milijardera, Kalifornija nema premca, a Silicijska dolina je lani iznjedrila 23 nova milijardera, među kojima su suosnivači alternativne taksi službe Uber Travis Kalanick i Garrett Camp, kao i njihov prvi zaposlenik Ryan Graves.

Elisabeth Holmes, koja vodi tvrtku za krvne testove Theranos debitirala je prošle godine kao najmlađa žena koja se sama zaposlila u 31 godini života. Uz ovaj kvartet Kalifornija sada ima ukupno 131 mililardera, više nego ikoja država svijeta, uz iznimke Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Prošle godine je samo 8 od 70 država imalo promjene na popisu najbogatijih ljudi, a to su Njemačka, Grčka, Japan, Norveška, Peru, Rusija, Tanzanija i V. Britanija. Tako je najbogatiji Japanac od lani modni tajkun Tadaši Jani, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin s popisa najbogatijih Rusa smjenio Ališera Usmanova, koji je tu titulu držao proteklih godina. Svog prvog milijardera lani je dala i Gvatemala.

Svježa krv

Uletio i Jordan

Forbesovom popisu svjetskih milijardera prošle godine se priključilo njih čak 290, više nego ikad ranije. Njih gotovo četvrtina dolazi iz Kine, koja je dala ukupno 71 pridošlica. Na drugom mjestu su Sjedinjene Američke Države koje su lani iznjedrile 57 novih milijardera, a slijede ih Indija s njih 28 i Njemačka s njih 23. Najslavnije ime na Forbesovoj listi pridošlica nesumnjivo je Michael Jordan, jedan od najvećih košarkaša i svakako najbolje plaćeni sportaš na svijetu. Forbes je još lani u lipnju procijenio kako je Jordan postao milijarder, a većina njegovog bogatstva dolazi od tanijema koje isplaćuje Nike za njegov ikonografski brend. Procjenjuje se kako je brend Jordan 2013. uprihodio 2,23 milijarde dolara, od čega se na Jordanove račune slilo oko 90 milijuna. No njegova najvrijednija imovina je udjel u Chicago Hornetsima vrijedan više od pola milijarde dolara.
 


 

Distribucija milijardera u državama svijeta

Komentirajte prvi

New Report

Close