Bilderberg: Tajanstveni susret moćnika i ove godine, evo tko dolazi i o čemu će se (navodno) dogovarati

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2019. u 16:02
Foto: Reuters

Godišnji Bilderberški sastanak, namijenjen poticanju toplijih odnosa između Sjedinjenih Država i Europe, počinje u četvrtak u Švicarskoj i traje do nedjelje.

Jared Kushner, viši savjetnik predsjednika Donalda Trumpa, ovog će tjedna nazočiti ovogodišnjem sastanku Bilderberg u švicarskom gradu Montreuxu, prenosi CNBC.

Osnovan 1954., Bilderberški sastanak bio je osmišljen kako bi potaknuo toplije odnose između Sjedinjenih Država i Europe. Godišnji razgovor se smatra tajnim jer gosti ne smiju otkriti tko je što rekao na sastanku.

Popis gostiju u Bilderbergu obično uključuje vrhunske političare, poslovne ljude, financijere, akademike i utjecajne članove medija. Internetska stranica skupa objavila je u utorak kako je oko 130 sudionika iz 23 zemlje potvrdilo svoje sudjelovanje ove godine.

Osim Kushnera, na ovogodišnjem popisu prisutni su francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire, izvršni direktor Credit Suisse Tidjane Thiam, guverner Banke Engleske Mark Carney i bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt.

Potvrđeni su i generalni direktor Patrick Pouyanne, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella i bivši američki državni tajnik Henry Kissinger.

Tipično, jedna trećina sudionika dolazi iz SAD-a, a ostatak iz Europe.

Među ostalim temama, ovogodišnji objavljeni program uključuje Brexit, etiku umjetne inteligencije, važnost prostora, klimatske promjene i održivost.

Tajna priroda sastanka u Bilderbergu redovito izaziva teorije zavjere i optužbe o "tajnom svjetskom poretku", ali organizatori kažu da ograničeno okupljanje s pravilima o izvješćivanju jednostavno omogućuje više slobode u raspravama.

Na službenim internetskim stranicama Bilderberg sastanaka stoji da su troškovi sastanaka "u cijelosti pokriveni privatnom pretplatom."

Prema jednom švicarskom dnevnom listu, na sastanak će stići i državni tajnik Mike Pompeo, iako šef State Departmenta nije na službenom popisu gostiju koji je objavljen u utorak.

List je izvijestio da je Pompeo tu kako bi razgovarao o Iranu sa švicarskim ministrom financija Uelijem Maurerom. SAD nema formalan diplomatski odnos s Iranom, a Švicarska predstavlja američke interese u toj zemlji.

Komentirajte prvi

New Report

Close