BiH uvezla alkohol vrijedan 750 mil. kuna

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2017. u 22:00
Lani je BiH uvezla pivo vrijedno više od 517 mil. kuna, Foto: Damir Špehar / Pixsell

Najviše se uvozi pivo, zatim vino i razna alkoholna pića, ali ugostitelji nisu zadovoljno jer se proizvode velike količine rakija i vina koje ne ulaze u službene statistike.

Prošle godine u BiH je uvezeno alkoholnih pića u vrijednosti 187,6 milijuna KM (oko 750 mil. kuna), od čega se gotovo 70 posto odnosi na pivo, podaci su Vanjskotrgovinske komore. Tako je lani u BiH uvezeno 129,4 milijuna KM vrijednog piva, 30,9 milijuna vina i 27,3 milijuna KM raznih žestokih pića. Lani je, u odnosu na 2014. godinu, na uvoz potrošeno 5,2 milijuna KM više.

Posljednje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije pokazalo je da na području Balkana najmanje alkohola piju upravo građani BiH, u prosjeku 6,2 litre godišnje, a prije dvije godine odrasli stanovnik BiH u prosjeku je pio 9,6 litara, piše Blic.

I dok ugostitelji tvrde da je promet u kavanama sve lošiji, iz udruženja potrošača poručuju da, se u odnosu na standard previše troši na luksuz. “Alkohol je luksuz kojeg se, međutim, naši građani teško odriču, što pokazuju i podaci o uvozu piva, vina i žestokih pića. Mnogi će se prije odreći nekih proizvoda, nego navike da popiju dnevno koju rakiju ili pivo. Međutim, riječ je o prilični skupom izdatku, posebno u ovim teškim vremenima”, ističu u udruženjima potrošača. Ugostitelji poručuju da je promet sve manji, dok je sve više onih koji proizvode domaću rakiju.

Činjenica je da građani BiH proizvedu velike količine rakije i vina, koje ne ulaze u službene statistike. Poznato je da se u sjeveroistočnoj Bosni pije se dosta šljivovice, a u Hercegovini vino domaće proizvodnje.

Prema procjenama, u RS od jabuka i šljiva dobije se gotovo milijun litara rakije.     

Komentirajte prvi

New Report

Close