BiH uvela dodatne provjere kvalitete uvoznog mlijeka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2013. u 08:18
Guliver/Thinkstock

Uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda te hrane za životinje u Bosnu i Hercegovinu ubuduće će biti moguć samo uz laboratorijsku potvrdu o provedenoj analizi prisutnosti mikotoksina.

 Uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda te hrane za životinje u Bosnu i Hercegovinu ubuduće će biti moguć samo uz laboratorijsku potvrdu o provedenoj analizi prisutnosti mikotoksina, objavio je u ponedjeljak ured za veterinarstvo BiH, namećući tako stroži režim provjera ispravnosti ovih proizvoda koje pristižu iz uvoza pa tako i iz Hrvatske.

Odgovor je to bosanskohercegovačkih vlasti na aferu koja je izbila kada je u nekim pošiljkama mlijeka hrvatskih proizvođača "Dukat" i "Vindija" prošlog tjedna otkrivena povećana koncentracija aflatoksina M1 koji može biti opasan po zdravlje zbog kancerogenih svojstava. Kako je pojašnjeno, nova uredba o kontroli ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda i životinjske hrane stupa na snagu 12. veljače. Potvrde o provedenim laboratorijskim pretragama moraju izdati ustanove koje imaju odgovarajuću akreditaciju.

Pošiljke koje nemaju tu potvrdu bit će podvrgnute laboratorijskim pretragama u BiH i neće biti dopušten njihov uvoz prije nego što se potvrdi ispravnost takvih proizvoda, odredila je uprava za veterinarstvo BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close