BiH u velikom tehnološkom zaostatku

Autor: Poslovni dnevnik , 05. veljača 2018. u 21:59
Tek pravni okvir za 4G mrežu/FOTOLIA

U susjednoj zemlji nema ni naznaka plana uvođenja 5G mobilne mreže.

Bosni i Hercegovini uz ostale prijeti i opasnost da od 2020. postane izolirani otok na europskom kontinentu koji će imati najzaostaliju digitalnu infrastrukturu jer u toj zemlji nema ni naznaka uvođenja 5G mobilne mreže, za što se Europska unija uveliko priprema, prenose u ponedjeljak banjolučke "Nezavisne novine". 

Stanje u BiH je tim poraznije što u toj zemlji do danas nije uvedena ni 4G mreža, a i postojeća 3G mreža dostupna je tek u većim gradskim središtima.

Pomoćnik ministra prometa i komunikacija BiH Vlatko Drmić podsjetio je kako BiH još nije završila digitalizaciju i gašenje analognih kanala, a drži kako bi 4G mreža napokon mogla profunkcionirati "već" do kraja ljeta, no opet samo u većim gradovima.

"Stvoren je pravni okvir za uvođenje 4G, sada Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) vodi svoj dio aktivnosti. Ako sa zakonodavne strane bude sve u redu, očekujem je u većim centrima već u sedmom ili osmom mjesecu ove godine", kazao je Drmić. 

"Nezavisne" podsjećaju kako se EU obvezala do 2020. pokrenuti 5G mrežu bez koje su nezamislivi projekti poput "pametnih gradova" ili samoupravljivih vozila. 5G mreža u praksi znači kako će jedna bazna stanica na jednom kilometru osigurati do milijun konekcija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close