BiH Turcima podvalila uvezeno meso

Autor: Poslovni dnevnik , 04. veljača 2016. u 21:59
Zaustavljen je izvoz u Tursku iz dvije BiH klaonice

Otkriveno 725 krivotvorenih stočnih putovnica i nekoliko tisuća lažnih markica.

SIPA, Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, još uvijek provjerava moguće neregularnosti u vezi s izvozom mesa u Tursku, potvrdio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, javlja novinska agencija Patria.  

Dokumentacija, koja je prikupljena iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, Ureda za veterinarstvo i Agencije za označavanje životinja dostavljena je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. Šarović je to rekao odgovarajući na pitanje Šefika Džaferovića, zastupnika PD PSBiH o tome da se u javnosti govori o zloporabama prilikom izvoza mesa u Tursku.  "Prema tim informacijama izvozi se meso koje je prethodno uvezeno u BiH. Da li je ovo tačno i ako jeste šta je poduzeto?", upitao je Džaferović. Ministar Šarović rekao je da su početkom rujna 2015. godine obaviješteni o mogućim zloporabama, te je Ministarstvo dalo nalog nadležnima da to provjere.

Prema njegovim riječima, kontrolirani su izvozni objekti te korištenje stočnih putovnica iz veterinarskih stanica. Utvrđene su neregularnosti, pa su obaviještena entitetska ministarstva, a Ured za veterinarstvo uključio je i SIPA-u. "Utvrđeno je da po izvozu nema datuma klanja, naknadnim skidanjem ušnih markica. Za vrijeme akcije od rujna do siječnja otkriveno je 725 krivotvorenih stočnih pasoša, svi su razduženi u klaonicama. Kontrola traje i dalje, a više tisuća lažnih ušnih markica tiskano je u Rumunjskoj. Ured za veterinarstvo obustavio je izvoz za dva objekta. Provjera se dalje nastavlja i svi kod kojih se utvrde neregularnosti bit će eliminari. SIPA radi, a sve će se proslijediti Tužiteljstvu BiH", dodao je Šarović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close