BiH štiti svoje tvrtke, ograničava uvoz turske piletine

Autor: Poslovni dnevnik , 20. kolovoz 2019. u 21:59
Prije nekoliko dana krenule su prve pošiljke pilećeg mesa iz BiH u zemlje Europske unije/Miranda Cikotić/PIXSELL

Iako Bosna i Hercegovina može lako zadovoljiti domaću potražnju, uvoze se tisuće tona pilećeg mesa i prerađevina.

Na zahtjev Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ured za veterinarstvo BiH ograničio je uvoz pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa iz Turske, priopćeno je iz ministarstva.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, navodi se, donio je tu odluku zbog zaštite domaće proizvodnje.  "Odluka ima za cilj održanje statusa BiH kao zemlje koja može svoje proizvode od pilećeg mesa izvoziti u EU", objašnjava se u priopćenju. Šarović je za Nezavisne novine rekao da nije riječ o zabrani, već ograničenju uvoza. "U jednom razdoblju će na našem tržištu biti manje piletine iz Turske i logično je da tu tržišnu potražnju trebaju pokušati iskoristiti domaće kompanije", rekao je Šarović.

Iz njegovog ministarstva navode da Bosna i Hercegovina uvozi više tisuća tona pilećeg mesa i prerađevina iz susjednih zemalja i Turske, unatoč tome što BiH može zadovoljiti domaću potražnju i što je značajan izvoznik. "Domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa posljednjih godina ubrzano se razvija. Samo u 2018. godini izvezeno je više od 9000 tona u zemlje regije, a proteklih dana prvi kontingenti krenuli su i prema zemljama EU", istakli su iz ministarstva. 

Prije svega, riječ je o hrvatskom tržištu kojeg su BiH proizvođači morali napustiti kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Nemanja Vasić, predsjednik Udruženja mesoprerađivača RS, kaže da BiH proizvođači pozdravljaju ovu odluku, te smatraju da je to šansa za domaću proizvodnju. On kaže da je piletina dobar primjer kako se domaća proizvodnja može razvijati kada zemlja postavi carinsku zaštitu na svoje proizvode.

Otkad je uspostavljen Sporazum o trgovini s EU domaća piletina bila je zaštićena i to je dovelo do snažnog razvoja BiH proizvodnje. "Trenutno smo lider u regiji, a ova mjera će još više povećati proizvodnju, prodaju i osuvremeniti naše pogone", rekao je Vasić. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u prvih šest mjeseci ove godine ta zemlja je izvezla 1200 tona pilećeg mesa i prerađevina od piletine u ukupnoj vrijednosti od 3,5 milijuna KM (14 mil. kuna) a uvezla četiri puta više proizvoda vrijednih više od 9 milijuna KM (36 mil. kuna). 

Komentirajte prvi

New Report

Close