BiH prošle godine uvezla samo 10 električnih automobila

Autor: Poslovni dnevnik , 13. veljača 2018. u 21:59
Na uvoz vozila na električni pogon plaća se carina od 15% i PDV od 17% /Željko Lukunić/PIXSELL

Bosna i Hercegovina ostaje jedna od rijetkih europskih zemalja koja ne nudi nikakve povlastice za uvoz električnih vozila.

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja u Europi koja ne nudi nikakve povlastice za uvoz električnih automobila.

Kako je za Nezavisne novine rekao Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ako neko želi uvesti električni automobil u BiH, on se carini i oporezuje na isti način kao sva druga vozila – na uvoz se plaća carina od 15% i PDV od 17%. "UIO je institucija koja je samo nadležna za provođenje politike indirektnih poreza, što znači da ta pitanja treba uputiti onima koji imaju mogućnost kreirati politiku indirektnih poreza, a to su Upravni odbor UIO-a, Savjet ministara BiH i parlament BiH", kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, oni bi mogli donijeti neku odluku da uvedu poticaje na uvoz vozila na električni pogon, npr. manju carinsku stopu ili oslobađanje. Kako je rečeno u Savjetu ministara BiH, oni nisu upoznati s tim da postoji bilo kakav plan ili inicijativa da se uskoro uvede neka vrsta povlastice za uvoz električnih vozila.  Međutim, postoji određena "rupa" u zakonu, jer vlasnicima električnih automobila država ne može naplatiti cestarinu kroz trošarine koje se plaćaju prilikom kupovine goriva.

"U ovom trenutku ne postoji zakonski temelj da se na vozila koja imaju napajanje na električnu energiju obračunava i plaća cestarina, osim one cestarine koju sva vozila plaćaju na naplatnim rampama za korištenje autocesta", kaže Kovačević. Od 10.072 nova vozila uvezena u BiH u 2017. godini, samo 10 ih je na električni pogon. To su pet električnih Golfova, dva električna Mitsubishija, te po jedan Tesla, Nissan i Melex. 

Komentirajte prvi

New Report

Close