BiH prijete europske sankcije jer nije donijela zakon o plinu

Autor: Poslovni dnevnik , 17. srpanj 2014. u 21:59
BiH bi mogla biti prva država koja će dobiti sankcije EZ

Europska energetska zajednica zahtijeva usklađivanje s EU zakonima.

Bosna i Hercegovina kao potpisnica ugovora o Energetskoj zajednici (EZ) obvezala se da će primjenom glavnih zakona EU o energiji u određenom roku razviti regulatorni okvir uskađen s onim EU i liberalizirati svoje energetsko tržište.

Međutim, posljednjih deset godina BiH nije uspjela ispuniti neke od bitnih obveza koje je preuzela članstvom, a jedna od njih je donošenje zakona na državnoj razini koji bi regulirao područje plinskog sektora. Rok koji je BiH imala, kraj lipnja ove godine, probijen je bez konkretnih akcija za rješavanja tog pitanja, piše portal eKapija.ba. Zbog toga BiH bi u rujnu mogle pogoditi sankcije Ministarskog vijeća EZ-a, koje će se tada sastati. Ako se to dogodi BiH će postati prva država kojoj je EZ izrekla sankcije.  

Na provođenje zajedničkih pravila za unutarnje tržište prirodnog plina, budući da je neusklađenost u tom području dovela do povrede Ugovora o energetskoj zajednici, pozvala je i Europska komisija na sastanku Privremenog pododbora za transport, energiju, okoliš održanom između predstavnika BiH i EK-a, u lipnju u Bruxellesu. Rečeno je da bi BiH trebala poduzeti hitne mjere kako bi se izbjegle sankcije u rujnu. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje je zaduženo za izradu zakonske regulative u sektoru prirodnog plina, oglušilo se na pozive eKapije da obrazloži zašto je došlo do probijanja rokova za donošenje zakona. 

Komentirajte prvi

New Report

Close