BiH plaća visoke penale za neiskorištene kredite

Autor: Poslovni dnevnik , 22. svibanj 2018. u 22:00
Lani je najviše neiskorištenih kredita bilo za projekte Elektroprivrede FBiH/Duško Jaramaz/PIXSELL

Sredstva MMF-a najjeftinija su na međunarodnom tržištu, ali zbog toga što ne povlači odobreni novac na vrijeme Bosna i Hercegovina trpi kazne te financijske institucije, a jednako je kada je riječ i o sredstvima Europske investicijske banke i KfW-a.

Kreditna sredstva Međunarodnog monetarnog fonda najjeftinija su na međunarodnom tržištu, ali u slučaju Bosne i Hercegovine to i nije tako, izvještava Indikator.ba.

Zbog toga što pravovremeno ne povlači sredstva odobrena u okviru Proširenog aranžmana još u rujnu 2016. godine, BiH plaća penale toj međunarodnoj finansijskoj instituciji.  Prema podacima Ministarstva financija i trezora BiH, prošle godine ta zemlja je platila tzv. commitment fee za odobrena, a neangažirana sredstva MMF-a u iznosu od 929,6 tisuća KM (oko 3,5 mil. kuna).

Ukupno plaćeni penali 2017. godine iznosili su 2,18 milijuna KM, a osim za nepovučene kredite MMF-a BiH je platila i Njemačkoj razvojnoj banci KfW 849,3 tisuće KM, Europskoj banci za obnovu i razvoj 398,9 tisuća KM, itd.  Ukupno je do kraja prošle godine bilo neiskorištenih 2,63 mlrd. KM kreditnih sredstava, od čega kod KfW-a najviše za projekte elektroprivreda u Federaciji BiH: 126,78 mil. KM za VE Podveležje, 195, 58 mil. KM za Pumpnu HE Vrilo, 58,67 mil. KM za HE Janjići.

Kod Europske investicijske banke nije povučeno 584,26 mil. KM, od čega najviše za dionicu Počitelj-Bijača na Koridoru 5C – 195,5 mil. KM, za koju je natječaj više puta poništavan, ali je konačno prošlog tjedna potpisan ugovor s izvođačem radova, te za modernizaciju cesta u Federaciji BiH 78,2 mil. KM. 

U slučaju MMF-a do kraja prošle godine BiH ima ukupno ugovorenih 2 mlrd. KM, od čega je neiskorišteno 1,13 mlrd. KM. S tim kreditorom BiH ima još ugovorenih, a neiskorištenih 881 mil. KM po osnovu Proširenog aranžmana, a krajem prošle godine imala je još za vratiti 591,5 mil. KM, a lani je MMF-u vraćeno 390,5 mil. KM. U veljači ove godine MMF je odobrio drugu tranšu BiH u iznosu oko 145 mil. KM. 

Komentirajte prvi

New Report

Close