Državni gubitaši dijele najveće plaće

Autor: Poslovni dnevnik , 21. lipanj 2018. u 08:02
Foto: Thinkstock

Plaće u državnim tvrtkama značajno više nego u gospodarstvu.

Analiza o poslovanju javnih poduzeća u BiH, urađena na temelju podataka Transparency Internationala u BiH, pokazuje da su plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu značajno više nego plaće u gospodarstvu, bez obzira što njihovo poslovanje nije na zavidnoj razini. Na prvom mjestu po visini prosječne plaće isplaćene u 2016. godini je Aerodrom Sarajevo s 1695 KM (oko 6780 kn), a slijedi ga Spreča iz Tuzle s 1177 KM. Ta dva javna poduzeća poslovala su pozitivno i na kraju te godine ostvarila dobit od 10 milijuna, odnosno od 177.000 KM. U top pet javnih poduzeća s najvišim prosječnim plaćama ulaze i gubitaši poput Vodovoda i kanalizacije Sarajevo i Željeznica FBiH, prenosi portal Capital.ba.

Željeznice FBiH su pete u javnim poduzećima s najvišom prosječnom plaćom. Ta kompanija je 2016. radnicima isplaćivala u prosjeku po 1031 KM mjesečno, iako su tu godinu završili s gubitkom od 31,3 mil. KM (oko 125 mil. kn).

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Komentirajte prvi

New Report

Close