BiH čeka dozvolu Unije za izvoz peradi u Hrvatsku

Autor: Poslovni dnevnik , 21. studeni 2018. u 22:00
Očekuje da će dvije klaonice i četiri pogona za preradu mesa biti navedene u EU dopuštenju za izvoz/Davorin Višnjić/PIXSELL/PIXSELL

Prema informacija iz Bruxellesa procedure su završene i EK će uskoro odlučiti o uvozu BiH peradi.

Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, izjavio je da bi izvoz peradi i proizvoda od peradi iz Bosne i Hercegovine u EU trebao biti dopušten jer postoji informacija iz Bruxellesa da su završene sve procedure i da će Europska komisija o tome odlučivati uskoro. 

"Nakon posljednje inspekcije u svibnju dobili smo preporuke na temelju kojih smo napravili akcijski plan koji je u rujnu odobren i sada čekamo da Europska komisija upiše BiH u uredbu 798/2008, da nas uvrsti u zemlje iz koje je dopušten izvoz peradi i njihovih proizvoda, te da BiH uključi u odluku 2007/777 koja govori o proizvodima od mesa peradi", rekao je Kalaba.  Prema njegovim riječima, niti jedna tvrtka iz BiH nije dobila certifikat za izvoz u EU jer inspekcija daje odobrenje zemlji, a ne pojedinim kompanijama, a očekuje da će dvije klaonice i četiri prerade biti navedene u europskim dokumentima. 

 

27 tisuća

tona mesa peradi uvezeno je lani u Hrvatsku

"Imamo još nekih objekata koji su također već spremni, tako da bi se i oni mogli naći na ovom popisu", izjavio je Kalaba, dodajući da je inspekcija posjetila kompanije Argeta, Madi, Brovis i Akova.  Ognjenka Lalović, direktorica Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH, rekla je da je za BiH tržište Hrvatske bilo najznačajnije do ulaska te zemlje u EU. Sektor peradarstva BiH i dalje bilježi suficit u razmjeni, a izvoz na nova tržišta samo bi poboljšao vanjskotrgovinsku strukturu. 

Prema njenim riječima, iako je pokrivenost uvoza izvozom visoka, BiH još nije dostigla obujam razmjene koji je postojao kada se izvozilo u Hrvatsku. "Zabranom izvoza u RH, došlo je do preljevanja tržišta, tako da su se peradari iz BiH morali okrenuti tržištu Cefte na koje se odnosi gotovo 90% našeg izvoza", objasnila je Lalović, prenosi agencija Srna. 

 

3 posto

smanjena je 2017. potrošnja mesa peradi u RH

"Od 2012., od kada je tržište Hrvatske zatvoreno za proizvođače iz BiH, uvoz u Hrvatsku je porastao za 300% zbog čega će, kada se hrvatsko tržište otvori, peradari iz BiH imati pristup još jednom tržištu", rekao je Andrew Beagle, direktor Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u BiH. U Hrvatskoj je uvoz mesa peradi od 2012. do 2017. godine povećan sa 17.523 tona na 27.031 tona. Ipak ukupna potrošnja mesa peradi lani je manjena tri posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close