BiH će za dva tjedna opet prodavati piletinu Hrvatskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2019. u 21:59
Do ulaska Hrvatske u EU 2012. godine BiH je bila vodeći dobavljač svježeg pilećeg mesa/Damir Špehar/PIXSELL

Iako je nekoliko kompanija moglo još u svibnju izvoziti pileće meso u Europsku uniju dosad nisu pronašle kupce.

Prvi kamioni s piletinom iz Bosne i Hercegovine u zemlje Europske unije kreću u sljedećih petnaestak dana, javljaju Nezavisne novine.

Iako je početkom godine BiH stavljena na popis zemalja kojima je dopušten izvoz pilećeg mesa u EU, a domaćim tvrtkama je to odobreno sredinom svibnja, izvoza nije bilo zbog pronalaženja kupaca na zahtjevnom europskom tržištu. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da je izvoz pilećeg mesa trenutno u rukama domaćih kompanija koje su dobile dozvolu za izvoz. Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacijskog odbora peradara BiH i izvršni direktor kompanije Madi iz Tešnja, kaže da se polazak prvih kamiona iz Madija očekuju ovih dana.

"Madi bi u sljedećih petnaestak dana trebao krenuti s prvim kamionima prema Hrvatskoj i Švedskoj. Treba biti realan i reći da nas nitko u Europi ne očekuje raširenih ruku. Treba očekivati, prije svega, pozitivnu reakciju ljudi koji su odselili iz BiH na Zapad, ali i s cijelog Balkana. Oni žele kupovati domaće proizvode, a time se otvara prostor da kvalitetom pridobijemo i ostale kupce na tržištu EU, koje je ozbiljno i veliko", rekao je Jabandžić za Nezavisne novine.

Vjekoslav Vuković, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, podsjetio je da je BiH 2012. godine bila jedan od glavnih dobavljača peradarskih proizvoda za hrvatsko peradarsko tržište, a vrijednost izvoza je iznosila 14 mil. KM (oko 56 mil. kuna) godišnje uz snažan tržišni udio od 85% ukupnog uvoza u Hrvatsku u kategoriji svježeg pilećeg mesa.  Međutim, kada je Hrvatska ušla u EU, izvoz je zaustavljen, a tržište je preplavljeno proizvodima iz drugih europskih zemalja. "Peradarstvo u BiH, prema podacima OECD-a, ima potencijal da postane najveći sektor za proizvodnju mesa do 2020. uz godišnji porast od 2,3%", kaže Vuković.

Komentirajte prvi

New Report

Close