BiH 2019. godine uvezla gotovo tri puta više pirotehnike

Autor: Poslovni dnevnik , 13. siječanj 2020. u 21:59
Uvoz je bio najveći u studenome i prosincu/ BORNA FILIĆ/PIXSELL

Petarde svih veličina, baklje bengalke, rakete za vatromet, čak i prah za proizvodnju baruta nude se i na internetu.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u BiH je u 2019. godini uvezeno više nego dvostruko pirotehničkih sredstava u odnosu na godinu ranije, a opasna pirotehnička sredstva se u prodaji mogu naći i na internetu, pišu Nezavisne novine.

"U 2018. godini uvezeno je pirotehničkih proizvoda u vrijednosti od oko 985.000 maraka (oko 503.000 eura), dok ih je u 2019. uvezeno u vrijednosti od oko 2,688.000 KM (oko 1,374.351 eura), rekli su za Nezavisne novine iz UIO-a. Prema njihovim podacima, kada je riječ o 2019., najviše pirotehnike uvezeno je u studenome, i to u vrijednosti od oko 923.000 KM, dok ih je u listopadu uvezeno u vrijednosti od oko 734.000 maraka. 

Najniža vrijednost uvoza tih proizvoda zabilježena je u ožujku, samo za 1056 KM.  Sudeći prema tim podacima, u veljači i lipnju nije bilo uvoza pirotehničkih sredstava. Kada je riječ o 2018. godina, najviše pirotehničkih proizvoda uvezeno je u prosincu, i to u vrijednosti od oko 305.000 KM.  Razna pirotehnička sredstva mogu se naći i na stranicama za prodaju na internetu. "Granata petarde, pakiranje šest komada po cijeni od 5,80 KM", stoji u jednom oglasu na internetu. 

U drugom piše da u ponudi imaju baklje bengalke za utakmice, petarde (Topovski udar, Granata, Cobra 11, Bomba, Super top, Zolja, Crna udovica itd.), a nude i razne vrste raketa, kao i druga pirotehnička sredstva. U tom oglasu je navedeno da pirotehniku ne prodaju osobama mlađim od 18 godina. "Prodajem dimne bombe po cijeni od četiri marke", navedeno je u trećem oglasu, a jedan korisnik iz Visokog na internetu je objavio da prodaje ugljeni prah za proizvodnju crnog baruta. "U ponudi imamo sve vrste petardi i vatrometa", istaknuto je u oglasu. 

S druge strane, mnogi građani su se žalili da često viđaju djecu koja rukuju raznim petardama različitih veličina. "Zaista je strašno vidjeti dijete od sedam ili osam godina kako u ruci drži petardu. Uplašim se da će se povrijediti, a bude mi žao i životinja za koje je poznato da se boje petardi", rekla je jedna Banjalučanka. Prema podacima UKC RS, 2018. je bilo četiri puta više ozljeda od pirotehničkih sredstava u odnosu na godinu ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close