Bezos za gradonačelnika ako uloži 5 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 22. siječanj 2018. u 14:20
Gradnja drugog sjedišta donosi pobjedniku 50.000 dobro plaćenih radnih mjesta/REUTERS

Uz maštovitu ponudu Atlante, najviše je pažnje privukao ulazak Toronta među finaliste zbog mogućih političkih posljedica.

Porezne olakšice vrijedne milijarde dolara te mogućnost da prvi čovjek Amazona Jeff Bezios bude doživotni gradonačelnik potpuno novog grada samo su neke od ponuda koje su američki gradovi poslali internetskom trgovcu Amazonu.

Ta je kompanija krajem prošlog tjedna objavila uži izbor od 20 gradova i država u kojima bi nakon Seattlea mogla sagraditi svoje drugo sjedište, HQ 2 kako su ga nazvali. Amazon je već ranije najavio da je ta investicija vrijedna pet milijardi dolara te donosi 50.000 novih radnih mjesta.

Javilo se 238 gradova
Takve brojke donijele bi ekonomski uzlet svakom gradu, pa ne treba čuditi što se na natječaj javilo 238 gradova i saveznih država, piše Reuters. Naime, svaki dolar koji je Amazon uložio u Seattle između 2010. i 2016. rezultirao je s 1,4 dolara zarade lokalnoj ekonomiji. Koliko su lokalne vlasti željne Amazonove investicije dovoljno govori podatak da je, primjerice, savezna država New Jersey ponudila porezne olakšice od sedam milijardi dolara ako kompanija odabere grad Newark.

No, ponudu gradskih otaca Atlante po maštovitosti teško je nadmašiti. U predgrađu Stonecrestu gradske vlasti poklanjaju zemljište veličine 140 nogometnih igrališta za izgradnju potpuno novog grada Amazona gdje bi Jeff Bezos bio doživotni gradonačelnik. No, najviše je pažnje privukao podatak da je u uži krug ušao  i kanadski Toronto. Analitičari smatraju da bi mogućnost Amazonove investicije u Kanadi dodatno zaoštrila već zategnute odnose kompanije i Jeffa Bezosa s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Kao što je poznato, Trump vrši snažan pritisak na američke kompanije da investiraju u SAD-u, a još od predizborne kampanje "ima na piku" Jeffa Bezosa, vlasnika i Washington Posta koji je često kritički pisao o Trumpu. Prema mišljenju stručnjaka, Amazon bi stoga trebao odvagnuti da li mu prednosti Toronta – poput kanadske politike otvorenih vrata za američke državljane, vrhunskih obrazovnih institucija i zdravstvenog osiguranja – znače više od potencijalnog udara Trumpove administracije. 

Odluka ove godine
"Moglo bi biti političkih posljedica odluke o investiranju izvan SAD-a" kaže za Reuters Shauna Brail, direktorica studija sveučilišta u Torontu. Dužnosnici kanadske vlade odbili su komentirati kako bi odluka o dolasku Amazona u Toronto utjecala na kanadsko-američke odnose te hoće li se uključiti u kampanju za privlačenje ove investicije. "Kanada je svjetionik stabilnosti, pouzdanosti i otvorenosti.

Nudimo niskorizično okružje prijateljsko prema poduzetnicima s najnižim porezima i troškovima u skupini G7", izjavio je ministar gospodarstva Navdeep Bains. Amazon je već odlučio proširiti svoju prisutnost u Kanadi. U studenom je najavio da će u Vancouveru otvoriti drugi ured čime će broj zaposlenih do 2020. udvostručiti na 2000 ljudi. Odluku o gradu gdje će se nalaziti HQ 2 Amazon će donijeti ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close