Bez diplome teško do radne dozvole nakon Brexita

Autor: Tomislav Pili , 25. rujan 2018. u 22:00
Britanska premijerka Theresa May/REUTERS

Vlada je svjesna da će pojedini sektori i dalje trebati niskokvalificirane strane radnike, pa je usvojen prijedlog o uvođenju kvota.

Kabinet britanske premijerke Therese May prihvatio je većinu prijedloga savjetnika koje je angažirala vlada, a prema kojem će vrata tamošnjeg tržišta rada biti otvorena prvenstveno visokokvalificiranim radnicima.

K tome, radnici iz Europske unije neće imati povlašteni status nakon Brexita krajem ožujka iduće godine.

Objava na konferenciji
Obličje "post-EU" imigracijske politike bit će jedna od ključnih objava na konferenciji Konzervativne stranke koja se održava idućeg tjedna. Savjetnici vlade prošloga su tjedna preporučili da prednost pri dodjeli radnih viza imaju stručni strani radnici.

Niskokvalificiranim radnicima radne bi dozvole bile dostupnije samo u sektoru poljoprivrede. Naravno, to je loše odjeknulo u ostalim sektorima koji se oslanjaju na niskokvalificiranu radnu snagu, poput građevinarstva, prijevoza i ugostiteljstva. Europski radnici ne bi imali pravo prvenstva, stoji u prijedlogu, ali je vlada usvojila prijedlog da se to može promijeniti ako Britanija dogovori trgovinski sporazum s Bruxellesom.

Utjecaj na produktivnost
U obrazloženju svoje preporuke savjetnici su naveli kako analize ukazuju da stručni radnici imaju pozitivniji utjecaj na produktivnost.

Theresa May još je ranije naglasila kako će uvesti novi imigracijski sustav koji će biti "u najboljem interesu Ujedinjenog Kraljevstva – uključujući pomoć u poticanju produktivnosti". Međutim, kako navode upućeni izvori Financial Timesa, vlada je svjesna kako će dio gospodarstva nakon Brexita teško dolaziti do radne snage koja ne spada u skupinu visokokvalificiranih radnika.

Stoga je usvojen kompromisni prijedlog o uvođenju kvota. Naime, ministar unutarnjih poslova Sajid Javid složio se s mišljenjem ministra financija Philipa Hammonda i ministra poduzetništva Grega Clarka da će niskokvalificirana radna snaga i nakon Brexita igrati ključnu ulogu u pojedinim sektorima.

Komentirajte prvi

New Report

Close