Berlusconi tvrdi da je morao otići zbog “zavjere” EU-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. svibanj 2014. u 13:38
Reuters

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u srijedu je ponovio optužbe da je bio primoran napustiti položaj premijera na vrhuncu krize eurozone 2011. zbog “zavjere” dužnosnika Europske unije.

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u srijedu je ponovio optužbe da je bio primoran napustiti položaj premijera na vrhuncu krize eurozone 2011. zbog "zavjere" dužnosnika Europske unije.

Njegova je izjava uslijedila nakon što je La Stampa objavila izvatke iz knjige bivšeg američkog ministra financija Tima Geithnera koji je napisao da su europski dužnosnici prišli američkoj vladi s planom kojim bi Berlusconija primorali na ostavku.

"Tražili su od nas da odbijemo poduprijeti zajmove MMF-a Italiji sve dok odbija odstupiti s premijerskog položaja", piše u knjizi "Stress Test: Reflections on Financial Crises" čije dijelove prenosi talijanski dnevnik.

Geithner tvrdi da je SAD odbacio taj prijedlog riječima da "ne može imati njegovu krv na svojim rukama".

Berlusconi, koji trenutno služi kaznu zbog porezne prijevare obavljanjem društveno korisnog rada, rekao je da ta knjiga pokazuje da je došlo do "jasnog kršenja demokratskih pravila i napada na suverenitet" Italije.

"Zavjera je iznimno važna vijest koja potvrđuje ono što govorim već neko vrijeme", kazao je 77-godišnji Berlusconi za državnu televiziju Rai. Taj milijarder i medijski tajkun te vođa glavne talijanske stranke desnog centra često optužuje europske vlasti i šefa države Giorgia Napolitana za "državni udar" 2011. kako bi ga se maknulo s položaja predsjednika vlade.

Komentirajte prvi

New Report

Close