Berlinčani odlučuju o starom aerodromu

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2017. u 22:00
Trebao biti zatvoren još 2011., Foto: Reuters

Referendum se održava 24. rujna, a ankete kazuju da su pobornici zadržavanja u većini.

Građani Berlina 24. rujna odlučivat će i o budućnosti zračne luke Tegel. Odluče li da Tegel opstane, stanje sa zračnim prometom u njemačkoj metropoli bi se moglo dodatno zakomplicirati. Inicijativa “Spasimo Tegel” potaknula je održavanje referenduma jer je izgrađen još u 70-ima i trebao je još 2011. biti zatvoren. No, planove je pomutio kaos oko otvaranja nove zračne luke Berlin-Brandenburg. Ondje su 2011. otkrivene manjkavosti u protupožarnoj zaštiti, a nakon toga je uslijedio nevjerojatan niz tehničkih propusta koji traju do danas.

Berlin-Brandenburg će porezne obveznike koštati mnogo više od sadašnjih šest milijardi eura, a i to je triput više od prvotne procjene. Zbog toga se kod jednog dijela građana Berlina rodila ideja o zadržavanju Tegela bez obzira na to hoće li novi aerodrom ikada biti otvoren. Ankete pokazuju da su pobornici Tegela u znatnoj većini. No, gradske vlasti strahuju od vala tužbi građana koji su svoje investicije temeljili na planovima o zatvaranju Tegela.

Pitanje je i što će biti s gradskim planovima izgradnje sveučilišnog kompleksa i stambene zone na njegovu mjestu. Direktor tvrtke koja upravlja berlinskim zračnim lukama, Engelbert Lütke-Daldrup, upozorava na mogućnost pojave još jedne “vreće bez dna”. “Tegel nije obnavljan godinama nego samo krpan. Njegovo temeljito uređenje bi koštalo milijarde”, kaže Lütke-Daldrup.     

Komentirajte prvi

New Report

Close