Berlin želi strogu štednju i otpuštanje EU birokrata

Autor: Tomislav Pili , 30. lipanj 2016. u 16:32
Ministar financija Wolfgang Schäuble/REUTERS

Schäbleova inicijativa predviđa veto na nacionalne proračune ako krše odredbe o stabilnosti te posebno nadzorno tijelo za proračune.

Željezna disciplina u održavanju proračunskih pravila i manja birokracija u Bruxellesu – najvažniji su naglasci reforme Europske unije nakon Brexita po zamisli njemačkog ministra financija Wolfganga Schäublea. U interni dokument naslovljen "Inicijative nakon referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu" uvid je imao njemački dnevni listi Handelsblatt. 

 

60posto

BDP-a iznosi razina javnog duga prema maastriškim pravilima

Vijeće stručnjaka
U dokumentu je nabrojano nekoliko mjera kojima bi se zemlje članice Europske unije natjeralo da se striktnije pridržavaju maastriških kriterija, poput manjka proračuna od najviše tri posto te razine javnog duga koja ne bi smjela prelaziti 60 posto BDP-a. Jedna od tih mjera jest i stavljanje veta na nacionalne proračune koji krše europske odredbe o financijskoj stabilnosti. Štoviše, Schäuble predlaže da se osnuje posebno, neovisno tijelo sastavljeno od stručnjaka koje bi nadziralo proračunske politike članica, a umjesto Europske komisije. Pitanje je koliko bi se ovakav plan svidio dijelu članica, poput Francuske, Španjolske i Italije, čiji su manjkovi u riznici te razine javnog duga daleko iznad propisanih.

Bez kazni za prekršitelje
No, u očima njemačkog ministra financija očito je mnogo veći problem što Europska komisija ne kažnjava prekršitelje, iako ima te ovlasti. Tako je Francuska lani dobila još dvije godine da dovede u red svoj proračun, što nije dočekano s odobravanjem u sjevernim članicama EU-a, uključujući i u Njemačkoj. "Države članice ne bi trebale zaobilaziti svoje obveze u osiguiranju stabilnog proračuna i strukturnih reformi koje pomažu rastu", prenosi Handelsblatt navode iz dokumenta. Ministar Schäuble planira i smanjenje Europske komisijekoja se već godinama suočava s kritikama zbog prekomjerne birokracije. Međutim, Schübleov dokument ne daje previše detalja oko toga.

Komentirajte prvi

New Report

Close