Berlin državnim fondom blokira Kineze

Autor: Tomislav Pili , 12. rujan 2018. u 21:59
Kancelarka Angela Merkel/REUTERS

Fond bi kupovao udjele u strateškim sektorima.

Njemačko ministarstvo gospodarstva razmišlja o osnivanju državnog investicijskog fonda koji bi stjecao udjele u ključnim kompanijama i time blokirao ulazak stranih, prije svega kineskih investitora.

Prema navodima Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ), model za takav fond može se pronaći u nedavnoj kupnji udjela u operateru visokonaponske mreže 50Hertz koji je preuzela razvojna banka KfW.

Time je spriječila ulazak kineskog državnog distributera električne energije. Reuters ističe kako glasnogovornica ministarstva gospodarstva nije bila dostupna za komentar ovih napisa.

Međutim, izvori unutar tog ministarstva prošlog su mjeseca naglasili kako njemačka vlada priprema strožu kontrolu stranih ulaganja u pojedine sektore.

Umjesto s dosadašnjih 25 posto, prag za intervenciju Berlina smanjit će se na 15 posto udjela koji bi htio preuzeti neki strani ulagač. Ako vlada blokira stranog ulagača, "uskočio" bi državni investicijski fond kao alternativni kupac i time bi spriječio eventualan pad tržišne vrijednosti.

FAZ piše i kako su o ideji takvog fonda međusobno raspravljali predstavnici ministarstva gospodarstva i financija. Do komentara nije bilo moguće doći. 

Komentirajte prvi

New Report

Close