Berlin će pomoći izvoznicima u Iran

Autor: Tomislav Pili , 13. svibanj 2018. u 22:01
Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier
, Foto: Reuters

Njemački izvoz u državu kojoj prijete sankcije SAD-a lani je porastao na tri milijarde eura.

Njemačka je spremna pomoći kompanijama u nastavku poslovanja u Iranu, izjavio je u petak ministar gospodarstva Peter Altmaier. Istovremeno, američki veleposlanik u Berlinu istaknuo je upitnu moralnost daljnjeg poslovanja s tom državom.

“Spremni smo razgovarati sa svim kompanijama koje su zabrinute u vezi pitanja što vlada može učiniti kako bi minimizirala negativne posljedice”, kazao je Altmaier za radio Deutschlandfunk.

Američko napuštanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine prošloga utorka te skorašnje uvođenje sankcija Iranu donijelo je i prijetnju kazne svakoj inozemnoj tvrtki koja bude poslovala s tom državom. Njemačka, zajedno s Francuskom i Velikom Britanijom, i dalje smatra da je sporazum na snazi. Ministar je dodao kako vlada nema razloga promijeniti sustav izvoznih garancija Iranu. Uz razgovore s kompanijama, ministarstvo će ponuditi i pravne savjete.

Oko 120 njemačkih kompanija u Iranu ima svoje osoblje, uključujući i Siemens. K tome, još 10.000 tvrtki ima trgovinske veze s tom državom. Njemački izvoz u Iran lani je porastao za 400 milijuna eura na tri milijarde eura. Iako se radi o tek 0,2 posto ukupnog njemačkog izvoza, najveće europsko gospodarstvo u apsolutnom iznosu daleko više izvozi u Iran nego Francuska i Velika Britanija.

Američki veleposlanik Richard Grenell izjavio je kako bi se njemačke tvrtke trebale upitati koliko je moralno poslovati s Iranom. “Svaka je država suverena i može sama odlučiti o sankcijama. No, Njemačka, Francuska i Britanija same su rekle da Iran predstavlja prijetnju. Žele li poslovati s prijetnjom?”, izjavio je Grenell za list Bild.

“U tom slučaju šefovi kompanija moraju jasno reći: želimo poslovati s mulama”, dodao je Grenell.

Komentirajte prvi

New Report

Close