Beogradski prosvjednici Vučiću dali tjedan dana roka

Autor: Saša Paparella , 14. travanj 2019. u 22:00
Skup je prošao bez ekscesa/Srđan Ilić/PIXSELL

Sudionici okupljanja zatražili slobodan pristup medijima, poštene izbore i ravnopravan udio u Regulatornom tijelu za elektroničke medije (REM).

Prosvjedni skup Svi kao jedan – 1 od 5 milijuna održan je u subotu ispred skupštine Srbije u Beogradu, a vlasti su dobile tjedan dana da odgovore na zahtjeve oporbe. Sudionici prosvjeda uputili su zahtjeve vlastima od kojih traže slobodan pristup medijima i dogovor o poštenim izborima, te ravnopravan udio predstavnika vlasti i oporbe u Regulatornom tijelu za elektroničke medije (REM). Traže i izbor tehničkog i uređivačkog tima javnih servisa – Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

'Posao nije završen'
Poslije prosvjedne šetnje, u završnici prosvjeda pred Skupštinom govorili su oporbeni zastupnici i čelnici oporbenog Saveza za Srbiju. Poručili su da oporba traži slobodne medije i izbore, te da je poslije smjene vlasti neophodna lustracija. Predsjednik Nove stranke i zastupnik u Skupštini Srbije Zoran Živković rekao je da Srbiji nedostaje 6. listopad, aludirajući da poslije svrgavanja s vlasti Slobodana Miloševiće "posao nije završen".

"Ja sam kriv zbog toga i ima nas još koji smo krivi. Trebao se tada završiti posao. Jedan čovjek, koji nije među nama (ubijeni premijer Zoran Đinđić), kada bi nas mogao vidjeti, vratila bi mu se nada da bi Srbija mogla biti normalna zemlja", rekao je. Za razliku od njega, bivši predsjednik Srbije i nekadašnji čelnik Demokratske stranke Boris Tadić dočekan je zvižducima dijela prosvjednika. Tadić je uzvratio da su i oni koji mu plješću i oni koji mu zvižde "prijatelji demokracije" koji su na prosvjed ispred Skupštine Srbije došli "svojom voljom", dok je sve one koji podupiru Vučića nazvao neprijateljima demokracije, a Vučića trgovcem ljudskim dušama.

Otežan dolazak na prosvjed 
Jedan od vođa Saveza za Srbiju, predsjednik Pokreta Dveri Boško Obradović  pozvao je na daljnje prosvjede protiv "lopovske i izdajničke vlasti". "Veliko hvala za hrabro srce da danas budete ovdje i pokažete zube režimu. Vi ste lideri protesta '1 od 5 milijuna'… Ovo je slika ujedinjene oporbe, bez obzira na ideološke razlike", ocijenio je. Obradović, istaknuvši da su danima na "režimskim medijima pričali kako će biti nasilja", ali prosvjednici su pokazali da su pristojni, nenasilni, normalni i dostojanstveni.

"Vi ste normalna Srbija", poručio je Obradović. Premda je najavljivan masovniji skup, ispred skupštine Srbije okupilo se – po tvrdnjma prosvjednika – manje od očekivanog broja. Prema službenoj procjeni MUP-a Srbije na prosvjedu je bilo "između 7200 i 7500 ljudi", dok su čelnici oporbe ustvrdili kako se okupilo oko 35.000 građana.

Organizatori prosvjeda i čelnici oporbe optužili su vlasti da je opstrukcijom, prijetnjama i ucjenama onemogućila da iz unutrašnjosti Srbije u Beograd dođe više ljudi, ali je ministar policije Nebojša Stefanović, niječući te tvrdnje, rekao da je u Beograd mogao doći "kako je tko želio". Na društvenim mrežama objavljene su fotografije službenih obavijesti autobusnih prijevoznika o reduciranom broju vozila zbog "nestašice goriva", te zahtjevi Željeznicama Srbije za popis putnika i skupnih karata, što je Stefanović objasnio "sigurnosnim razlozima".

Skup i prosvjedna šetnja protekli su bez incidenata, unatoč tvrdnjama pojedinih dužnosnika i medija bliskih vlasti da se "sprema nasilje i državni udar". Dok je trajao prosvjed, signal mobilne telefonije bio je povremeno iznimno loš ili ga na trenutke nije bilo, što je ometalo prijenos elektroničkim medijima i pristup internetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close