Beograd vodeći u kongresnom turizmu

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2017. u 21:59
Nudi se oko 35.000 stolica u više od 500 kongresnih dvorana/Matija Topolovec/PIXSELL

Srbija se u posljednjih deset godina uvrstila među 50 top svjetskih kongresnih destinacija.

Srbija je u posljednjih 10 godina jedna od kongresnih destinacija s najvećim rastom u svijetu, u kojoj prosječni posjetitelj kongresa potroši od 350 do 400 eura dnevno, što je i do tri puta više od potrošnje klasičnog turista, navode stručnjaci za turizam.

"Prošle godine u Srbiji je organizirano oko 60 međunarodnih kongresa od kojih je devizni priljev bio 25 do 30 milijuna eura", rekao je Igor Kovačević iz Kongresnog ureda Turističke organizacije Srbije (TOS) za Blic, dodajući da se očekuje potvrda za održavanje još 65 kongresa u Srbiji u sljedeće četiri godine. "Prije 10 godina gotovo da nismo bili na međunarodnim mapama organizatora kongresa i zauzimali smo 72 ili 73 mjesto u svetu, a u posljednje tri-četiri godine zaredom smo u top 50 destinacija", objašnjava Kovačević.

Prema njegovim riječima, u usporedbi s regijom, Beograd je vodeća destinacija i u odnosu na Zagreb i u odnosu na Ljubljanu, a u Srbiji su kao kongresne destinacije traženi i Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor, Palić i druga mjesta. Od ukupnog broja stranih turista koji dođu u Beograd, gotovo polovina su poslovni ljudi i posjetitelji kongresa. Tako se u glavnom gradu Srbije već u listopadu održava svjetski kongres perinatalne medicine koji će u Srbiju dovesti oko 2000 sudionika.

Izravan financijski prihod iznosit će oko dva milijuna eura, u što nije uračunata potrošnja u restoranima, posjeti muzejima i druge aktivnosti gostiju. Srbija trenutno raspolaže s oko 35.000 stolica u više od 500 kongresnih dvorana u hotelima i specijaliziranim centrima koji se mogu koristiti za kongresni turizam. Sava centra ključan je za daljnji rast kongresnog turizma u Srbiji jer samo u jednoj dvorani može primiti 4000 gostiju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close