Uskoro dobivaju tri nova velika trgovačka centra

Autor: Božica Babić , 04. studeni 2013. u 15:08
Thinkstock

Srbija u sljedećih nekoliko godina namjerava nadoknaditi sadašnji minus u kvadratima šoping centara.

Na svakog Beograđanina otpada svega 0,12 četvornih metara prostora u postojećim šoping centrima dok svaki Zagrepčanin prisvaja čak 0,59 kvadrata. Beograd u šoping centrima ukupno broji nešto više od 200 tisuća kvadrata dok se zagrebački Westgate sam prostire na 226 tisuća četvornih metara. Dosadašnje značajno zaostajanje za atraktivnim trgovačkim prostorima, prema najavama lokalnih medija, Srbija bi mogla nadoknaditi u idućih nekoliko godina.

Prvi šoping centar u Srbiji otvoren je 2007. Bio je to Delta City, s beogradskom adresom i prodajnom površinom 30.000 četvornih metara koji je navodno tijekom prve godine rada posjetilo oko 50 milijuna kupaca. U međuvremenu ih je izgrađeno nekoliko u Beogradu, posljednji je otvoren u proljeće ove godine šoping centar Stadion Voždovac, a niknuli su i u više većih gradova u unutrašnjosti, odnosno u Novom Sadu, Pančevu, Nišu i Kragujevcu. Prava “eksplozija” šoping centara tek slijedi unatoč padu kupovne moći stanovništva, a svi najavljeni projekti vezani su za područje srpske metropole.  

Delta Real Estate, tvrtka u vlasništvu kontroverznog biznismena Miroslava Miškovića, najavljuje gradnju trgovačkog centra Delta planet. Prostirat će se na 182 tisuće četvornih metara i stajat će oko 200 milijuna eura. Uz 250 trgovina imat će niz rekreativno-zabavnih sadržaja, te kako se investitor hvali zakupac će biti i svjetski poznati francuski lanac Carrefour na 12 tisuća kvadrata. 

Kompanija iza koje stoji izraelski kapital Plaza Centers privodi završnici papirologiju kako bi u nekadašnjem industrijskom dijelu srbijanske metropole uskoro počela gradnju šoping centra Višnjička plaza. Planira utrošiti oko 120 milijuna eura, a prodajna površina iznosit će 48 tisuća kvadrata. Treća velika investicija je West 65 iza koje stoji kapital tvrtke PSP Farman.

Prema projekciji njihov trgovački centar bit će otvoren za dvije godine, a vizualno će biti impresivan radi dijela objekta koji će imati oblik kule visine čak 146 metara. Uz tridesetak trgovina za svjetski poznate brendove, imat će hipermarket i zabavne sadržaje, ali i hotel i urede za najam. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zanimljivo,kad će se to desiti da idemo na otvaranje.Sigurno će naši orjunaši Yusipovič i Milankovič rezati vrpcu sa Vojvodom Tomom i Šešeljom.. fuck you in the middle BG tscharshije [emo_palacd]

New Report

Close