Beograd prodaje 119 ljekarni, koncesije u N. Sadu i Kruševcu

Autor: Poslovni dnevnik , 27. siječanj 2020. u 22:00
Foto: Getty Images

Privatni ljekarnici tvrde da je one državne višak ljudi doveo do propasti.

Najavljena prodaja ljekarni u vlasništvu Grada Beograda izazvala je u Srbiji polemike o razlozima prodaje, ali i o poslovanju ljekarni u državnom vlasništvu, piše Bankar.

U Ljekarni Beograd kažu da posluju pozitivno i da nisu obaviješteni o prodaji, dok u Savezu privatnih ljekarnika Srbije smatraju da je višak radne snage doveo državne ljekarne do prosjačkog štapa.

Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Beograda, najavio je da će Grad prodati sve objekte koji nisu u sustavu gradske komunalne infrastrukture, između ostalog i ljekarne jer, kako je objasnio, Grad Beograd, kao i svi moderni gradovi, treba se baviti onim što pruža građanima, a to je komunalni sustav, prenosi Tanjug.

Nisu obaviješteni o prodaji

Međutim, još nije jasno kada će ta prodaja početi i šta će ona značiti za zaposlene, kupce i potrošače.

U sklopu mreže Ljekarne Beograd posluje 119 ljekarni u svim beogradskim općinama, a direktorica te ustanove Jasminka Bjeletić ranije je za Tanjug rekla da o prodaji nije obaviještena. Prema njenim riječima, sve ljekarne funkcioniraju zbog dostupnosti zdravstvene zaštite, ali među njima ima i onih koje su nerentabilne, a to su uglavnom one prigradske. Kada je riječ o financijskim rezultatima, navela je da je Ljekarna Beograd po tzv. gotovinskom modelu, koji znači da se obračun obavlja 31. prosinca, u deficitu, ali da taj minus tri godine unatrag pokrivaju suficitom iz prethodnih godina. Prema obračunskom modelu koji podrazumijeva obračun svih plaćanja i naplata na razini jedne godine, Bjeletić je rekla da će precizne podatke imati početkom veljače, ali da je prema trenutnim informacijama Ljekarna Beograd po tom modelu i 2019. poslovala pozitivno.

28 novosadskih

ljekarni dano je prošle godine u koncesiju na 15 godina

‘Imali su veliku prednost’

Dragutin Rajevac iz Saveza privatnih ljekarnika Srbije nada se će prodaja državnih ljekarni u svim gradovima u kojima je planirana biti transparentna i da se lokali neće iskoristiti za neku drugu djelatnost. On smatra da su državne ljekarne imale veliku prednost u odnosu na privatne, kao i najbolje lokacije, ali da su oni koji su ih vodili “pokazali nemoć da u poštenoj utakmici s privatnicima naprave rezultat”. To je, prema njegovom mišljenju, najvjerovatniji razlog za prodaju. U lipnju 2019. potpisan je koncesijski ugovor s njemačkom tvrtkom Benu, koja već posluje u Srbiji, a upravljat će sa 28 novosadskih ljekarni 15 godina. I grad Kruševac odlučio je dati svoje ljekarne u koncesiju. Koncesionar će koristiti 27 nekretnina u kojima trenutno posluje Ljekarna Kruševac.

Komentirajte prvi

New Report

Close