Beograd i dalje traži rast carina za TDR

Autor: Rato Petković / VLM , 10. lipanj 2013. u 22:00
Borna Filic/PIXSELL

Europska komisija traži od vlade Srbije da TDR zadrži postojeće povlastice tako što bi se dopustio uvoz 1625 tona njegovih cigareta.

Duže od pola godine vlada Srbije pregovara s EU o reviziji prijelaznog trgovinskog sporazuma, a glavni kamen spoticanja je duhanska industrija jer EU traži da Hrvatska, kada 1. srpnja postane članica Unije, zadrži postojeći status pri izvozu cigareta u Srbiju.

To znači da bi Tvornica duhana Rovinj (TDR) i dalje plaćala carinu 15 posto, a ne 57,6 posto koliko je carina za cigarete koje iz EU stižu na tržište Srbije. Europska komisija traži od vlade Srbije da TDR zadrži postojeće povlastice tako što bi se dopustio uvoz 1625 tona njegovih cigareta, a da 25 tona bude oslobođeno od plaćanja carine, dok bi se na preostalu količinu zadržala carinska pristojba od 15 posto. Na taj način bi se, prema ocjeni Europske komisije, zadržalo funkcioniranje tradicionalnih trgovačkih odnosa između dvije zemlje. Vlada Srbije zasad odbija takav prijedlog jer nastoji zaštiti vlastitu duhansku industriju. BAT, Philip Morris i Japan Tobacco, koji su kupili tri najveće srbijanske tvornice duhana godišnje u državni proračun uplaćuju blizu pola milijarde eura za trošarine, a spadaju i među najveće ulgače.

Srđan Lazović, direktor za korporativne i regulatorne poslove za Cefta regiju, ističe kako bi odstupanje od postojećeg trgovačkog režima s Europskom unijom posve uništilo domaću duhansku industriju, uz napomenu kako je Bruxelles, pri sklapanju sporazuma inzistirao na uvođenju carine od 57,6 posto. Lazović inicijativu EU naziva floskulom koja bi u Srbiji izazvala otpuštanje zaposlenih u duhanskoj industriji, a u Hrvatskoj bi to spriječilo. Bojana Todorović, članica Uprave BAT-a i pomoćnica ministra trgovine, koja sudjeluje u pregovorima, drži kako u cilju dobre suradnje treba naći kompromisno rješenje. I sama Srbija traži reviziju postojećeg prijelaznog sporazuma kako bi zaštitila domaću poljoprivredu od inozemne konkurencije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close