Benettoni posljednja šansa za spas posrnule nacionalne zrakoplovne kompanije

Foto: Reuters Foto: Reuters

Rim do ponedjeljka mora pronaći rješenje za nacionalnog prijevoznika.

Poznata talijanska obitelj industrijalaca Benetton posljednja je šansa za spašavanje nacionalne zrakoplovne kompanije Alitalia, a vlada se nada da će dogovor postići do ponedjeljka. Kako piše poslovni list Il Sole 24 Ore čije navode prenosi Reuters, infrastrukturna kompanija Atlantia u vlasništvu Benettona razmatra kupnju između 35 i 40 posto udjela u Alitaliji.

Spasilački paket

Atlantia bi uložila oko 300 milijuna eura, što je iznos koji nedostaje u vladinom “spasilačkom paketu” za posrnulog prijevoznika. Moguće sudjelovanje Atlantije potvrdio je i potpredsjednik vlade i ministar industrije Luigi Di Maio u objavi na Facebooku. Atlantia je odbila komentirati medijske napise. Međutim, izvjesno je da talijanskoj vladi istječe vrijeme u pronalaženju rješenja za Alitaliju koja treba pomoć već treći put u posljednjih deset godina.

Navodno Di Maio već mjesecima izrađuje plan čija je okosnica državna željeznička kompanija Ferrovie dello Stato. Toj je kompaniji namijenjena uloga strateškog partnera, a američki prijevoznik Delta Airlines trebao bi preuzeti između 10 i 15 posto udjela. Međutim, Amerikanci će se, prema tvrdnjama lista Il Messaggero, povući ako se ne “ukrca” i treći partner, odnosno Atlantia.

Nema produženja

Vlada je prošlog mjeseca po četvrti put pomaknula rok državnim željeznicama za prezentaciju obvezujuće ponude za zračnog prijevoznika. Novi rok istječe 15. srpnja, a Luigi Di Maio je novinarima izjavio kako još jednog produženja ne može biti. “Moramo postići dogovor u ponedjeljak”, istaknuo je Di Maio.

Podsjetimo, odnosi između vlade i Atlantije nisu baš idilični od lanjskog urušavanja mosta Morandi u Genovi kada je poginulo 43 ljudi. Vlada je tada optužila Atlantiju - koncesionara mosta - za loše održavanje, što je kompanija odbacila. No, izgleda da će sada Di Maio morati povući prijetnju da će Atlantiji oduzeti koncesiju. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!