Benettoni izgubili dvije milijarde dolara u samo tjedan dana

Autor: Tomislav Pili , 22. kolovoz 2018. u 07:42
Foto: Reuters

Edizione holding drži trećinu dionica Atlantije čije su dionice pale 26% nakon rušenja mosta u Genovi.

Imovina obitelji Benetton, jedne od najbogatijih u Italiji, u samo tjedan dana istopila se za dvije milijarde dolara zbog katastrofe u Genovi kada je rušenje mosta Morandi odvelo u smrt 43 ljudi.

Edizione Holding u vlasništvu Benettona posjeduje trećinu dionica kompanije Atlantia čija je podružnica Autostrade per l'Italia koncesionar kobnog mosta. Radi se o pojedinačno najvećem ulaganju Benettona koje čini više od trećine njihove imovine od 13,3 milijarde dolara, pokazuju podaci Bloombergova indeksa milijardera.

Nakon tragedije u Genovi i vladinih prijetnji da će Autostradi uzeti koncesiju i debelo je kazniti, cijena dionica Atlantije potonula je 26 posto na najnižu razinu u četiri godine.

Inače, obitelj Benetton ponudila je pomoć obiteljima žrtava i podržala sanaciju prometnica oštećenih u rušenju mosta.

K tome, Autostrade je osnovala fond s 500 milijuna eura za odštetu obiteljima nastradalih i obnovu infrastrukture. Iako su najpoznatiji po tekstilnoj industriji, taj segment čini tek desetinu ulaganja obitelji Benetton.

Osim dionica Atlantije, Edizione Holding drži ukupno 9,3 milijarde dolara vrijedne dionice kompanija uvrštenih na burzi. Tako, primjerice, posjeduju 29,9 posto dionica španjolskog telekoma Cellnex te tri posto udjela u osiguravatelju Generaliju.

Raznolika ulaganja dovela su ih među najbogatije talijanske obitelji. Od Benettona je bogatija samo obitelj Ferrero te osnivač Luxotice Leonardo del Vecchio.   

Komentirajte prvi

New Report

Close