Beneficije u Silicijskoj dolini sele iz ureda u domove

Autor: The New York Times , 28. listopad 2012. u 22:00
Povlastice radnika s radnog mjesta sele se u domove

Tvrtke nagrađuju djelatnike spokojem i slobodnim vremenom.

Zahvaljujući njegovom poslodavcu Evernoteu, digitalnom servisu za bilješke, Andrew Sinkov više ne mora čistiti. Naime, svim zaposlenicima Evernotea, a ukupno ih je 250 stalno zaposlenih, dakle od tajnice na recepciji do izvršnog direktora, dva puta mjesečno besplatno se čisti stan.

Najnovija je to inovacija u Silicijskoj dolini – povlastice zaposlenika s radnog mjesta sele se u domove. Facebook tako novopečenim roditeljima isplaćuje bonus u iznosu od 4000 dolara. Genentech nudi zaposlenicima večeru za van. U konzultantskoj kući Deloitte zaposlenicima se pomaže u skrbi za starije i nemoćne roditelje.Takve vrste beneficija predstavljaju odmak od luksuznih jela u kantinama i masaža koje su imale namjeru održati zaposlenike zadovoljnima i produktivnima na radnom mjestu. Cilj im nije samo smanjiti stres zaposlenika, već i njihovih obitelji. Razmišljaju na sljedeći način: ako tvrtka bude uspješna, umanjit će sve što odvraća pažnju zaposlenika ili u njima izaziva napetost, a što negativno utječe na koncentraciju i kreativnost. Naravno, tu je i mogućnost da im je palo na pamet da će zaposlenicima ostati više vremena za rad ako ih oslobode kućanskih obveza.

No David Lewin, stručnjak za bonuse i profesor poslovnog upravljanja pri Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu kaže kako navedene povlastice smatra jednom stavkom u sklopu sve brojnijih nastojanja američkih poduzeća da nagrade zaposlenike slobodnim vremenom i spokojem. "Pokušavaju utjecati na cjelokupni život svojih zaposlenika, na njihovo stanje duha", objašnjava. Stručnjaci se slažu u uvjerenju da će se ovakve beneficije ubrzo proširiti. "Radno mjesto utemeljeno je na pretpostavci da je netko kod kuće i da rješava stvari na tom frontu", napominje Anne Weisberg, dugogodišnja menadžerica za ljudske potencijale. "No danas raste svijest o tome da guramo stvari do krajnjih granica", dodaje. Hannah Valantine, kardiologinja, profesorica i zamjenica dekana na Medicinskom fakultetu na sveučilištu Stanford smatra da je vladin eksperiment s pomoći kod kuće u vidu čišćenja i dostave večere dio obuhvatnih napora da se pomogne liječnicima. Neki stručnjaci tvrde da bi ovakav oblik povlastica mogao prikriti puno veće probleme u tvrtkama koje imaju problema sa zadržavanjem talentiranih zaposlenika.

A to je izazov kojega je Stanford itekako svjestan, stoga je prije 18 mjeseci unajmio konzultantsku kuću Jump Associates ne bi li otkrio zašto je toliko liječnika potpuno iscrpljeno. U jednom je razgovoru liječnica u osmom mjesecu trudnoće rekla istraživačima da se sada prijavljuje za više dežurstava nego ikada prije. Što je na to motivira? Time se rješava dodatnih poslova, a kaže i kako se nada da je neće gristi savjest kada zbog novorođenčeta uzme nekoliko mjeseci slobodno.Google je proširio opseg beneficija, pa sada više ne nudi samo besplatne obroke i uslugu pranja rublja u svojemu kampusu, a pošao i je korak dalje od 500 dolara bonusa novopečenim roditeljima. Sada se zaposlenicima u urede dostavlja svježa riba koju nose kući. Jordan Newman, glasnogovornik Googlea, kaže: "Beneficije se sada odmiču od besplatne hrane i približavaju holističkom razmišljanju o pojedincima i njihovom zdravlju."

Matt Richtel

Komentirajte prvi

New Report

Close