Belgijci bi gradili pogon za preradu otpada u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 26. ožujak 2014. u 22:00
Sigurno zbrinjavanje životinjskog otpada

Ulaganje u novu tvornicu vrijedno je 10 mil. eura.

Predstavnici kompanije Energo Zelena iz Inđije u Vojvodini, koja je tvrtka belgijskog Electrawindsa, zainteresirani su za otvaranje tvornice za preradu životinjskog otpada na području BiH, što je investicija vrijedna 10 milijuna eura, piše portal Indikator.ba.

"Predstavnici kompanije zainteresirani su za zbrinjavanje životinjskog i otpada iz kafilerija. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju nadležno je za izdavanje svih vrsta dozvola, uključujući i ekološku", rekla je Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske novinarima u Banja Luci, nakon sastanka s predstavnicima kompanije Energo Zelena. Ministrica je podsjetila da je u RS skraćen rok za dobivanje građevinskih dozvola i da funkcionira tzv. jednošalterski sustav za registraciju kompanija. "Jedan od uvjeta za otvaranje ovakve tvornice je blizina plinske mreže. Predložila sam da se u Zvorniku ili u općinama koje imaju plinsku mrežu otvori tvornica za preradu životinjskog otpada", dodala je Golić.

Prema njenim riječima, ulagači su zainteresirani za sve vrste partnerstva, od javno-privatnog do koncesija.Tom Henson, predstavnik kompanije Energo Zelena, istaknuo je da se u preradi životinjskog otpada vodi računa o ekološkim standardima."Imamo dobru suradnju s institucijama svih zemalja u kojima imamo pogone. Na području Republike Srpske želimo dugoročno investirati, a to je moguće ukoliko su za takav posao zainteresirani predstavnici institucija, farmeri i prerađivači mesa", rekao je Henson, koji je podsjetio da je u pogone u Inđiji uloženo oko 21 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close