BDP Njemačke i Francuske u trećem kvartalu bacio sjenu na oporavak Unije

Autor: Tomislav Oharek , 14. studeni 2013. u 22:01
Francois Hollande i Angela Merkel/REUTERS

Francusko gospodarstvo se u trećem kvartalu smanjilo za 0,1 posto, velik je problem i sve izvjesnija deflacija, dok je Njemačka privreda usporila rast na 0,3 posto.

Francusko gospodarstvo u trećem se tromjesečju smanjilo, dok je njemačko usporilo rast aktivnosti. Tako se francusko gospodarstvo, drugo u eurozoni, smanjilo za 0,1 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem kada je ostvarilo rast od 0,5 posto. Istodobno je njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, poraslo za slabašnih 0,3 posto, dok je tromjesečje ranije imalo rast od 0,7 posto.

Ulaganja u slobodnom padu
Kako piše The Wall Street Journal glavni razlog ovakvog stanja je pad izvoza u obje velike europske ekonomije. Tako je njemački savezni statistički ured Destatis objavio kako je glavni čimbenik održavanja gospodarskog rasta u toj zemlji tijekom trećeg tromjesečja bila domaća potrošnja, za razliku od izvoza koji je bio "mnogo manje dinamičan nego tromjesečje ranije". Situacija je mnogo gora u Francuskoj gdje je, kako je objavio Insee, nacionalni statistički institut izvoz u trećem kvartalu pao za 1,5 posto, dok je tromjesečje ranije bilježio rast od 1,9 posto. Posebno zabrinava i pad investicija od 0,6 posto, što je sedmo tromjesečje uzastopnog pada. Njemačka s tim nema problema, pa su u posljednjem tromjesečju zabilježena ulaganja i to posebno u stojarstvu i građevinskoj industriji.

Loši rezultati Francuske ponovno su bacili sjenu na perspektivu oporavka Eurozone, koji je još u kolovozu pompozno najavio Bruxelles. Štoviše to je iskoristio kao potvrdu da program rigidne štednje i nametnute strukturne reforme daju rezultata. No, barem kad je Francuska u pitanju, čini se da su te mjere polučile rezultate koji su daleko od priželjkivanih.Naime, Insee je upozorio kako je inflacija u listopadu pala na najnižu razinu od 2009. godine. Tako je indeks potrošačkih cijena na godišnjoj razini porastao za tek 0,6 posto, a i u rujnu je imao slabašan rast od 0,9 posto. Čini se da je prošlotjedni potez Europske središnje banke (ECB) o rezanju kamatnih stopa zbog strahova od deflacije bio i više nego opravdan.

Minoriziranje problema
Vladu predsjednika Françoisa Hollandea prošlog tjedna je zadesio i potez Standard and Poor'sa koji je Parizu srezao kreditni rejting, pravdajući to sumnjom da je vlada sposobna u srednjem roku osigurati gospodarski rast. Iz Pariza pak poručuju da je usporavanje u trećem tromjesečju bilo očekivano, no pomalo zabrinjava poprilično neutemeljen optimizam francuske vlade i minoriziranje ovih uzbunjujućih podataka. "Proizvodne snage ponovno su krenule uzlazno, proizvodnja se oporavlja. Znali smo da će treće tromjesečje obilježiti svojevrsni predah, nismo iznenađeni. To nije znak pada, a nije ni recesija", kazao je ministar financija Pierre Moscovici. Dodao je da još uvijek vjeruje da će ove godine biti ostvaren rast u rasponu od 0,1 do 0,2 posto.

Kritika OECD-a

Francuska bez napretka od 2008. godine

Francuska sve više zaostaje za drugim europskim gospodarstvima u reformama i mora poduzeti opsežne zahvate kako bi povratila kompetitivnost, upozorila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Ovaj klub bogatih zemalja je u neuobičajeno za nju oštrom izvješću neuvijeno poručio predsjedniku Françoisu Hollandeu da njegova vlada nije učinila dovoljno kako bi prilagodila drugo europsko gospodarstvo novonastalom stanju na tržištu. Organizacija sa sjedištem u Parizu poručila je kako Francuska nije ostvarila ozbiljniji napredak još od prvih naznaka financijske krize 2008. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close