Bavarska zatresla koaliciju u Berlinu

Autor: Tomislav Pili , 15. listopad 2018. u 21:59
Kancelarku Angelu Merkel čekaju izbori u Hessenu/REUTERS

Pad podrške SPD-u potaknuo pitanje održivosti sudjelovanja u vladi.

Vladajuća koalicija u Njemačkoj mogla bi postati još nestabilnija nakon što su stranke koje ju tvore postigle poražavajuće rezultate na izborima u Bavarskoj.

"Bit će turbulentno", poručila je u ponedjeljak naslovnica dnevnog lista Die Welt. "Rezultat u Bavarskoj je glasovanje protiv velike koalicije u Berlinu", dodaje taj list.

Podsjetimo, na nedjeljnim izborima Kršćansko-socijalna unija (CSU) koja s manjim prekidima vlada najvećom i gospodarski najsnažnijom njemačkom saveznom pokrajinom osvojila je 35,6 posto glasova. To je 12,1 postotnih bodova manje nego na izborima prije pet godina kada je CSU osvojilo apsolutnu većinu.

Ovo je ujedno najslabiji rezultat za CSU od 1950. Još gore je prošla Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) koja je ostvarila najslabiji rezultat ikad na nekim pokrajinskim izborima. SPD je s 9,6 posto izgubio više od pola glasova u usporedbi s posljednjim izborima.

Pad podrške ispod 10 posto potaknuo je pitanje održivosti koalicije sa CDU-om na nacionalnoj razini. Za dva tjedna su izbori u Hessenu, a ako CDU tamo izgubi vlast, unutar stranke započet će razgovori o poziciji kancelarke Angele Merkel. 

Komentirajte prvi

New Report

Close