BAT-u i sarajevska tvornica duhana

Autor: Poslovni dnevnik , 15. rujan 2016. u 21:59
Preko austrijskog CID-a BAT postao vlasnik 40% dionica FDS-a

Nakon preuzimanja Tvornice duhana Rovinju veliki proizvođač širi se u FBiH.

Na Sarajevskoj burzi jučer je kompanija CID Adriatic Investments (CID) predala najbolju ponudu za dionice Tvornicu duhana Sarajevo(FDS) u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine. CID je austrijska investicijska tvrtka, a sredstva za transakciju osigurala joj je kompanija British American Tobacco (BAT).  

Ponuda za 511.478 dionica, što predstavlja 39,9058 posto ukupnih dionica FDS-a, iznosi 83,5 KM po dionici, što je ukupno 42,708.413 KM (oko 169 mil. kuna). Cijena od 83,5 KM po dionici predstavlja 96 posto premije na cijenu dionica 28. rujna 2015. godine (42,57 KM), jedan dan prije javne objave informacije da vlada Federacije BiH namjerava prodati svoje dionice FDS-a. Cijena od 83,5 KM po dionici predstavlja 60 posto premije na cijenu dionice (52,12 KM) 22. srpnja 2016. godine, jedan dan prije vladine odluke da proda dionice. U skladu sa zakonskom obvezom CID će predati obveznu ponudu za preuzimanje preostalih dionica FDS-a.

Ponuda će sadržavati istu cijenu koja je plaćena vladi Federacije BiH, 83,5 KM po dionici. Financiranje ponude za preuzimanje također će osigurati BAT. CID potom ulazi u pregovore s British American Tobaccom o prodaji dijela duhanskog poslovanja FDS-a toj kompaniji. CID će s menadžmentom FDS-a nastaviti raditi na razvoju ostalih dijelova poslovanja kompanije. Sporazum CID-a i BAT-a bit će podložan glasanju dioničara FDS-a, due diligenceu British American Tobacca te svim propisima i regulatornim odobrenjima. British American Tobacco preuzeo je nedavno i Tvornicu duhana Rovinj, zbog čega će na tržištu BiH imati dominantan položaj, zbog čega će vjerovatno i Konkurencijsko vijeće BiH imati dosta posla prilikom izdavanja odobrenja za preuzimanje, objašnjava Indikator.ba 

Komentirajte prvi

New Report

Close