BAT spreman dati više od 47 milijardi dolara za Reynolds

Autor: Tomislav Pili , 15. studeni 2016. u 22:00
BAT je najpoznatiji po brendovima Pall Mall i Dunhil, dok Reynolds drži Camel/REUTERS

Unatoč odbijanju, pregovori između BAT-a i Reynoldsa su nastavljeni, a analitičari smatraju da postoji prostor za povećanje ponude.

Reynolds American načelno pristaje, ali želi da se British American Tobacco (BAT) još malo trudi oko njega – može se zaključiti iz tvrdnji upućenih izvora nakon vijesti da je američka duhanska kompanija odbila britansku ponudu. Prema navodima upućenih izvora Reutersa, BAT je dobio odbijenicu za svoju ponudu tešku 47 milijardi dolara jer  Reynolds traži veću cijenu. 

Dobra, ali početna ponuda
Podsjetimo, realizacijom toga posla nastala bi najveća duhanska kompanija u svijetu. Tržišna vrijednost Reynoldsa iznosila je u ponedjeljak 76 milijardi dolara, a na američkom duhanskom tržištu ta tvrtka drži udjel od 34 posto dok vodeća Altria drži 51 posto. BAT je, pak, jedna od najvećih multinacionalnih duhanskih kompanija, s više od 200 vlastitih brandova, zapošljava više od 50.000 ljudi i prodaje 663 milijarde cigareta koje proizvodi u 44 tvornice u svijetu. Međutim, Reynoldsovim odbijanjem pregovori nisu propali. Kako navodi Wall Street Journal pozivajući se na svoje izvore, pregovora se i dalje, a BAT je voljan poboljšati svoju ponudu.

 

663mlrd.

cigareta godišnje proizvede BAT u 44 tvornice u svijetu

Naime, BAT je u listopadu za 58 posto dionica Reynoldsa koje još ne posjeduje ponudio 20 posto premije na tržišnu cijenu. Nakon što je objavljena ponuda, Reynolds je oformio poseban odbor direktora koji je trebao vrednovati BAT-ovu ponudu. Prema mišljenju analitičarke Vivien Azer iz tvrtke Cowen & Co., BAT-ova inicijalna ponuda ustvari je tek "dobra početna ponuda", ali naglašava i da je britanska multinacionalka izašla sa ponudom nakon što je Reynoldsova dionica pala 12 posto sa svog srpanjskog povijesnog vrhunca.  "Vjerujemo da postoji prostor za povećanje BAT-ove ponude", dodala je Azer. BAT i Reynolds odbili su komentirati medijske napise. 

Povratak u Ameriku
Preuzimanje ostatka udjela u Reynoldsu označio bi povratak BAT-a na visokoregulirano, ali i dalje lukrativno američko duhansko tržište nakon 12-godišnje pauze. Naime, američke duhanske kompanije bile su u mogućnosti povisiti cijene kako bi odgovorile na manju prodaju. BAT bi povratkom u SAD postao jedina velika duhanska kompanija sa vodećom tržišnom ulogom u Americi i svijetu. Prema izračunu analitičara, kupnjom Reynoldsa američko tržište sudjelovalo bi sa 40 posto u BAT-ovoj prodaji te bi donosilo polovicu dobiti. Osim toga, BAT i Reynolds bili bi vodeći svjetski proizvođači elektroničkih cigareta, obećavajućoj niši za duhanske tvrtke. Dio analitičara smatra kako bi ovo spajanje moglo ohrabriti Philip  Morris da se opet ujedini sa svojom američkom podružnicom Altriom koju je izdvojio 2008. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close