Barroso: Rusija i EU moraju aktivnije surađivati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2013. u 11:45
Dmitry Medvedev, Jose Manuel Barroso (Epa)

Barroso je izrazio zabrinutost razvojem ciparske krize, ali vjeruje u njezino rješavanje.

Rusija i Europska unija ne ostvaruju u potpunosti potencijale partnerstva i trebale bi aktivnije surađivati i orijentirati se na dugoročnu perspektivu, izjavio je u četvrtak u Moskvi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, prenose ruski mediji.

"Osnovno pitanje na koje moramo odgovoriti jest radimo li mi sve što trebamo kako bi u potpunosti ostvarili potencijal našeg partnerstva. Odgovorit ću iskreno: ne radimo. Moramo biti aktivniji i to ne samo zato što moramo, nego i zato što to iskreno želimo", rekao je Barroso na konferenciji "Rusija – Europska unija: mogućnosti partnerstva". "Kako bi u potpunosti iskoristili potencijale naših odnosa moramo jačati naše partnerstvo po potrebi… Prilikom donošenja konkretnih odluka jako je važno orijentirati se na dugoročnu perspektivu. Dugoročna perspektiva je jedinstveni ekonomski prostor koji se proteže od Lisabona do Vladivostoka, to je slobodno kretanje ljudi, robe i usluga i to je cilj naše dugoročne strategije", istaknuo je.

Europska komisija i njezin predsjednik Jose Manuel Barroso razgovarat će u četvrtak i petak u Moskvi s ruskom vladom i premijerom Dmitrijem Medvedevom o nizu bilateralnih pitanja, od pregovora o novom sporazumu o partnerstvu i suradnji, suradnji na području trgovine, energetike i prometa i viznom režimu do aktualne ciparske krize. Barroso je izrazio zabrinutost razvojem ciparske krize, ali vjeruje u njezino rješavanje. "U prošlosti smo rješavali i krupnije probleme, nadam se da će i ovoga puta rješenje biti pronađeno", kazao je.

Europski povjerenici će u četvrtak imati bilateralne sastanke s ruskim kolegama, a u petak će se svi zajedno sastati s ruskom vladom i premijerom Medvedevom. Predviđen je i bilateralni sastanak Barrosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Sastanak Europske komisije i ruske vlade spada u redovite sastanke EU-a i Rusije. Nastavlja se na summit EU-a i Rusije 21. prosinca prošle godine i priprema je za novi summit koji će održati u lipnju ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close