“Baron peradi” pronašao je način kako drastično povećati izvoz: Koristi dobar trik i ne mogu mu ništa

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2019. u 10:14
FOTO: GettyImages

Zbog kontroverznih metoda izvoza ukrajinskog proizvođača peradi, EU mijenja kvote za bescarinski uvoz pilećeg mesa iz te zemlje. A slijede i dalje konzekvence.

Mironivski Hliboproduct (MHP) je u svojoj zemlji već vodeća tvrtka na tržištu. Taj ukrajinski proizvođač mesa peradi nastavlja s ekspanzijom – kroz izvoz u Europsku uniju, koji je uz pomoć jednog trika drastično porastao. Koncern MHP, u vlasništvu ukrajinskog "barona peradi" Jurija Košjuka, pronašao je način kako drastično povećati izvoz u EU. Prema podacima iz MHP-a, tokom prošle godine je taj koncern na tržište EU-a isporučio oko 100.000 tona piletine iz Ukrajine, piše Deutsche Welle.

Zona slobodne trgovine, koju predviđa Sporazum o pridruživanju između EU i Ukrajine, omogućuje ukrajinskim kompanijama izvoz gotovo svih kategorije mesa peradi bez carina u EU, ali samo u okviru važećih kvota. U tekućoj godini je dozvoljen izvoz 18.400 tona. Ta količina bi se do 2021. godine trebala povećati na 20.000 tona i potom ostati na toj razini. Dodatnih 20.000 tona je predviđeno za zamrznutu piletinu.

Meso sa i bez kostiju

Austrijski dnevnik "Kurir" optužuje MHP da se godinama služi trikom kojim zaobilazi ograničenja uvoza. Uvoz pilećih prsa u EU – najskupljeg dijela pilećeg mesa – ograničen je kvotama. Zbog toga, prilikom rezanja piletine u Ukrajini, na mesu ostaje kost. Na taj način se ti komadi klasificiraju kao manje vrijedni i mogu se uvoziti neograničeno.

MHP posjeduje postrojenja u Slovačkoj i Nizozemskoj, gdje se poslije uklanjaju kosti. Tako se to meso smatra proizvodom iz EU-a i kao takvo se može prodavati ne samo u EU-u, nego i izvoziti bez carine na tržišta trećih zemalja. Prema pisanju briselskog magazina "Politico", europski stočari se žale na postupke MHP-a, smatrajući da je pronašao "genijalno i potpuno legalno zaobilaženje" važećih pravila.

Press-služba MHP-a potvrdila je za DW da izvozi pileće meso s kostima na dalju preradu u EU – ali, to je, kako je istaknuto, u skladu s važećim pravnim procedurama EU-a. "MHP, suprotno izvještajima, nije iskoristio rupe u pravilniku, nego se u svakom trenutku u potpunosti pridržavao propisa EU-a. Europske institucije su ukrajinskim izvoznicima pilećeg mesa, koje spada u različite kvotne aranžmane, potvrdile da su njihovi postupci legalni", rekla je Anastasia Sobotjuk iz MHP koncerna.

Nove kvote za uvoz

Zapravo, Ukrajina je uspjela značajno povećati izvoz mesa peradi u EU. U 2016. godini, kada je Sporazum o slobodnoj trgovini stupio na snagu, godišnji prosjek je iznosio manje od 50.000 tona. Dvije godine kasnije, prema podacima Eurostata, izvezeno je više od 123.000 tona. Do povećanja je uglavnom došlo zbog proizvoda koji spadaju u kategoriju "ostalo". Bilo da je riječ o svježem ili zamrznutom mesu – za ove kategorije piletine, EU Ukrajini ne nameće ni kvote ni tarife.

S obzirom na to da vlasti više zemalja EU-a nisu mogle utvrditi bilo kakva kršenja pravilnika od strane ukrajinskih izvoznika, Europska komisija je poduzela izvanredne mjere da zaustavi tako brzu ekspanziju ukrajinskog izvoza u EU. Ona je počela razgovore o promjeni kvota za uvoz piletine.

Kako saznaje DW iz izvora na obje strane, Bruxelles i Kijev su već postigli sporazum. Prema njima, kvote bi se trebale proširiti na kategorije mesa peradi za koje ranije nije bilo ograničenja. Istodobno, ukupna izvozna kvota za meso treba biti povećana za 50.000 tona na 70.000 tona, rekao je za DW izvor upoznat s tim pregovorima.

"Ukrajina pravi ustupke"

Međutim, s ukrajinske strane, sporazum se ne smatra pobjedom. "U stvarnosti, mi radimo ustupke. Bez ovog sporazuma, ukrajinski izvoznici piletine mogli bi nastaviti s uvozom određene kategorije mesa peradi u EU bez kvota, u skladu s odredbama Sporazuma o pridruživanju", izjavio je Nasar Bobickij iz Zastupništva Ukrajine u EU. Dvije strane se trenutno pripremaju za potpisivanje novog sporazuma koji će potom morati ratificirati parlament Ukrajine i Europski parlament.

Usprkos rastu trgovine u protekloj godini, Ukrajina i dalje zauzima treće mjesto po uvozu mesa peradi u EU. Više od dva puta više na tržište EU isporučuju Tajland i Brazil. Inače, EU u Ukrajinu izvozi mnogo više mesa peradi nego što uvozi, a riječ je o gotovo 180.000 tona.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close