Banke u Srbiji u plusu čak 500 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2018. u 14:08
Prošle godine najveću dobit ostvarila je AIK banka

Kamate pale, ali je lani zabilježen najbolji rezultat bankarskog sektora u posljednjih deset godina.

Banke u Srbiji ostvarile su prošle godine dobit veću od 60 milijardi dinara, što je oko 500 milijuna eura,  a to je najbolji rezultat u posljednjih deset godina, odnosno od početka svjetske ekonomske krize, i ostvaren je unatoč snažnom padu kamata, piše Politika.

Najveću dobit, od 12 milijardi dinara, ostvarila je AIK banka, Miodraga Kostića.

Ona je za godinu dana dobiti gotovo utrostručila, čime je s četvrtog mjesta u 2016. godini izbila na prvo u 2017. godini. Banca Intesa bila je na drugom mjestu po dobiti, prošle godine zaradila je 11,8 milijardi dinara, što je za 20 posto više nego 2016. godine.

Na trećem mjestu je Komercijalna banka, koja je prethodne dvije godine predvodila popis banaka s najvećim gubicima.

Sada pozitivno posluje, i to s dobiti od čak 8,1 milijardu dinara. Na četvtrom mjestu je Societe Generale, koja je također znatno povećala dobit – za čak 83,37 posto.

UniCredit banka i Raiffeisen Banka imale su gotovo jednaku dobit, od 6,6 milijardi dinara. Direktna banka, koja je kupila dvije male banke – KBM banku i Findomestic – i tek će se integrirati u Piraeus banku, također je imala visoku dobit nakon gubitka u 2016. Addico banka, nasljednica Hypo banke, minus od 1,2 milijarde dinara iz 2016. pretvorila je lani u jednako velik plus. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vesri iz fašističke prčije! Hoće bit za platit ratnu štetu?

New Report

Close