Banke požuruju prodaju Intereurope

Autor: Poslovni dnevnik , 09. ožujak 2018. u 08:06
Kompanija u posljednje vrijeme uspješno smanjuje dugove/FOTOLIA

Intereuropu se već neuspješno pokušavalo prodati nakon što su je spasile banke poslije pustoši koju je ostavila bivša uprava.

Bude li sve prema planovima, slovenska kompanija Intereuropa, koja posluje i u Hrvatskoj, prodat će se ove godine, javljaju Finance, Veliki vlasnici, banke, već su odabrale savjetnika za prodaju logističke kompanije iz Kopra, a riječ je o konzultantskoj tvrtki PricewaterhouseCoopers (PwC).

Očekivanje prodaje već se odražava na cijenu dionica, koja je sredinom ovog tjedna porasla na više od dva eura, dok se dionicom Intereurope prije godinu dana trgovalo za samo euro i pol. Vrijeme za prodaju sada je povoljno zbog jačanja gospodarstva, navodi ljubljanski list. Intereuropu se već neuspješno pokušavalo prodati nakon što su je spasile banke poslije pustoši koju je ostavila bivša uprava, i time postale vlasnici kompanije. 

 

34 milijuna

eura stajat će preuzimanje po cijeni dionice od dva eura

U igri Pošta Slovenije
Banke su dobile ponude sredinom 2015. godine (konzorcij banaka s 72% vlasništva započeo je prodajni proces u siječnju 2014.), ali nisu bile zadovoljne cijenom. Uz cijenu dionica od oko dva eura, kupac će za sve dionice sada platiti nešto manje od 34 milijuna eura, dok je jedini kupac češko-malteški Tuffieh Fund u prvom pokušaju prodaje, koji je zaustavljen u veljači 2016. godine, ponudio oko 30 milijuna eura.

Kompanija sada uspješno smanjuje dugove. Neto financijski dug krajem rujna prošle godine iznosio je 69,1 milijun eura i bio je za 4,6 milijuna eura ili šest posto manji u odnosu na 31. prosinac 2016. godine.  Odnos neto dug/EBITDA pao je s 5,9 na 5,3, a ako kompanija desegne ciljeve za 2018. zaduženost će pasti ispod 5 što je granica kada se može reći da je tvrtka prezadužena, objašnjavaju Finance.

 

6 posto

bio je manji dug Intereurope u rujnu 2017. u odnosu na prosinac 2016.

Prema pisanju lista, još u listopadu prošle godine, najvjerojatniji kupac je Pošta Slovenije, što bi moglo biti prihvatljivo i političarima, budući da je pošta u državnom vlasništvu. Veza je na prvi pogled logična, objašnjavaju Finance, jer njemačka pošta ima logističara DHL, britanska ima GLS, a francuska DPD. S druge strane, to znači da bi, unatoč pričama o privatizaciji, državno vlasništvo ponovno raslo. Svim poštama u Europi padaju prihodi od klasičnih pismovnih pošiljki, ali se povećavaju u isporuci paketa – uglavnom zbog brzog rasta internetske trgovine. Intereuropa se u Sloveniji prije svega bavi skladišnim poslovanjem. 

Oprez – kupuje država
Međutim, Pošta Slovenije je kompanija u cijelosti u državnom vlasništvu, pozivaju na oprez Finance, i stoga je važno paziti koliko će platiti za Intereuropu, odnosno hoće li biti riječ o smislenom, ekonomskom ulaganju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close